• Programator BIOS

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Programator BIOS

przez Sn4Q 18 listopada 2018, 20:34
Witam, potrzebuje porady jaki programator bios zakupić i ewentualne nakładki.

Re: Programator BIOS

przez Google Adsense [BOT] 18 listopada 2018, 20:34

#3 Re: Programator BIOS

przez Sn4Q 19 listopada 2018, 00:18
Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że na początek a wystarczy TL866CS tylko pytanie jakie przejściówki do niego dokupić?

#4 Re: Programator BIOS

przez matic 19 listopada 2018, 08:46
Sn4Q napisał(a):tylko pytanie jakie przejściówki do niego dokupić?
If you need it to flash the BIOS chips from notebooks in most cases two types of adapters are sufficient.
They are:
-SO8 150mil
-SO8 200mil

Obrazek

One of the most popular programmers is also RT809F, which also supports some KBC chips with special adapter.
TL866 does not have this feature.

#5 Re: Programator BIOS

przez Lesio23 19 listopada 2018, 09:44
Używam TL866C i nie spotkałem się z kością bios której by nie zaprogramował.
Co do adapterów, to na znanym portalu aukcyjnym jest ten programator z 10 adapterami, więc polecam.

#6 Re: Programator BIOS

przez Vogelek23 19 listopada 2018, 10:10
Lesio23 napisał(a):Używam TL866C i nie spotkałem się z kością bios której by nie zaprogramował.
A jednak TL866A/CS nie programuje kości ≥256Mbit: programowanie-mx25l25635fmi-programatorem-tl866cs-odpowiednik-kosci-256mbit-t53825.html
Autor potrzebuje co najmniej programatora TL866II Plus (który to obsługuje kości do 512Mbit).

#7 Re: Programator BIOS

przez Lesio23 19 listopada 2018, 10:33
Vogelek23 napisał(a):
Lesio23 napisał(a):Używam TL866C i nie spotkałem się z kością bios której by nie zaprogramował.
A jednak TL866A/CS nie programuje kości ≥256Mbit: programowanie-mx25l25635fmi-programatorem-tl866cs-odpowiednik-kosci-256mbit-t53825.html
Autor potrzebuje co najmniej programatora TL866II Plus (który to obsługuje kości do 512Mbit).

Faktycznie, nie potrzebowałem programować takiej kości więc nawet o tym nie wiedziałem ;)
TL866II jest również dostępny z 10 adapterami.

Re: Programator BIOS

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2018, 10:33
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).