• Prośba o wskazanie zamiennika diody IR3H P715L

#1 Prośba o wskazanie zamiennika diody IR3H P715L

от maximus133 28 Октябрь 2018, 12:40
Naprawiam płytkę sterującą ploterem i mam zwartą Diodę montowaną SMD o symbolach IR3H P715L.
Nigdzie w internecie nie potrafię znaleźć dostępnej diody o dokładnie takim oznaczeniu, dotychczas zamienniki znajdował i sprzedawał mi DEC Elektronik z Wolumenu ale ostatnio go nie mogę zastać stąd prośba o pomoc.
Dioda ta pali układ LT3430EFE ( jego już mam w TME ), chciałbym też profilaktycznie wymienić drugą malutką diodę koło tego układu o oznaczeniu HC15.
Proszę również o wskazanie zamiennika dla niej, najlepiej w zasobach sklepu TME.
Wszystkie 3 elementy załączam na zdjęciu ( z telefonu niestety tylko ale mam nadzieję że wystarczy ).

Изображение

Re: Prośba o wskazanie zamiennika diody IR3H P715L

от Google Adsense [BOT] 28 Октябрь 2018, 12:40

#2 Re: Prośba o wskazanie zamiennika Diody  [РЕШЕНО]

от matic 28 Октябрь 2018, 13:54
Hello!

IR3H = Vishay VS-30BQ060-M3
Datasheet at the attachment.

Please, post a clean picture with visible markings on another small diode.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#3 Re: Prośba o wskazanie zamiennika Diody

от maximus133 29 Октябрь 2018, 13:08
Dziękuję za wskazanie zamiennika dużej Diody, ze schematu wychodzi że jest do 60V a wchodzi na nią 48V więc powinno być OK.
Niestety albo nie potrafię albo mam za słaby sprzęt fotograficzny żeby uchwycić na zdjęciu oznaczenia tej drugiej mniejszej Diody.
Udało mi się jednak przyjrzeć im się dokładniej pod lupą i latarką i czytając od oznaczenia polaryzacji wygląda to na :
510H, lub 51OH.
Symbol 0 lub O jest niestety prawdopodobnie wytarty częściowo gdyż wygląda on teraz jak odwrócone "C".
Dioda ma ok 3mm długości + nóżki.

#4 Re: Prośba o wskazanie zamiennika Diody

от matic 29 Октябрь 2018, 22:44
I can't find anything under this markings on small diode.

It it helps, the markings on such small diodes are usually written from the cathode (- pin) side in the direction to the anode pin. So the left side of the marking is probably the pin marked with line (like on the picture below).

Изображение

#5 Re: Prośba o wskazanie zamiennika Diody

от maximus133 20 Ноябрь 2018, 19:57
Dziękuję za pomoc, zaryzykowałem bez wymiany małej Diody i zadziałało, problem rozwiązany.

Re: Prośba o wskazanie zamiennika Diody

от Google Adsense [BOT] 20 Ноябрь 2018, 19:57