• Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento deve contenere: marca e modello completo del dispositivo e la breve descrizione del problema.
  2. Il messaggio di argomento dovrebbe contenere: un identificatore PCB (in caso di riparazioni hardware), descrizione estesa del problema, cosa è stato controllato/sostituito/misurato, eventuali conclusioni e la domanda. Se non riesci a individuare un identificatore PCB, leggi QUESTO ARGOMENTO. Se non riesci ancora a individuare un identificatore PCB, invia foto chiare di entrambi i lati della scheda madre; è necessario rimuovere qualsiasi pellicola o altri elementi che potrebbero coprire questo identificatore.
  3. Prima di pubblicare un nuovo argomento, leggere tutti gli argomenti nel subforum CORSI e fare una diagnosi preliminare basata sul contenuto di questi corsi.
  4. È VIETATO caricare diagrami completi, file BIOS / firmware o qualsiasi altro tipo di documentazione (o collegarsi a siti Web con tali file). Puoi caricare solo una piccola parte della documentazione o collegarti al file del BIOS nel subforum BIOS FILE NON VERIFICATI. Non è consentito caricare più di una pagina completa di istruzioni/diagrami per singolo argomento. Il file che carichi non deve contenere filigrane, contrassegni "Riservati", link o indirizzi email e non può essere protetto da password.
  5. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.
  6. La richiesta degli diagrami completi, dei file BoardView, dei file BIOS o di qualsiasi altro tipo di documentazione NON È CONSENTITA in questo subforum. Se hai bisogno di chiedere uno di questi, dovresti aprire un nuovo argomento nel subforum DOCUMENTAZIONE E RICHIESTA BIOS/EFI.

#1 Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da arjuredi 10 dicembre 2018, 16:36
Oznaczenia płyty: V1 SM-P905. W tablecie około pół roku temu wymieniana była bateria na oryginał. Po pewnym czasie dostarczony został do mnie z objawem nieładowania baterii - stwierdziłem uszkodzenie kabla usb i ładowarki. Od tego momentu klient używał zamiennej ładowarki oraz nowego kabla mikro usb. Niestety, ale problem pozostał. Na chwilę obecną podmieniałem baterię, przelutowałem piny w złączu, do którego podłączona jest bateria, zamówiłem oryginalny kabel sata usb, podmieniałem inne ładowarki - bez zmian. Na jednej mojej ładowarce Samsunga 2A bateria ładuje się (bardzo długo) i raz na jakiś czas pokazuje się poziom ładowania, gaśnie ekran, za chwilę znowu i gaśnie ekran, tak jakby co pewien czas nie chciała ładować się dalej (widać, że procentowo spada ładowanie). Napięcie na baterii wynosi 4,1V. Miał ktoś podobny przypadek i może mi pomóc?

Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da Google Adsense [BOT] 10 dicembre 2018, 16:36

#2 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da Lesio23 10 dicembre 2018, 16:45
Samo gniazdo micro usb sprawdzałeś ? Przelutuj je czy wszystkie piny są ok, jeśli to nie pomoże wymieniłbym je na nowe i wtedy sprawdził.

#3 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da arjuredi 10 dicembre 2018, 16:52
Gniazdo z taśmą też zmieniałem, na tym nowym jest jeszcze gorzej. Zaobserwowałem też, że jeśli trzymam tableta w pionie, to jest ładowany. Takie dziwne objawy występują w momencie, gdy leży i jest podłączona ładowarka. Doczytałem się też, że często ludzie lutują piny baterii do złącza na stałe, żeby wykluczyć brak kontaktu. Wyjąłem piny z wtyczki, jednak siedzą dobrze na pinach od złącza.

#4 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da Lesio23 10 dicembre 2018, 16:55
na tym nowym jest jeszcze gorzej

Możesz rozjaśnić ?

#5 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da arjuredi 10 dicembre 2018, 17:09
Gniazdo z taśmą kupiłem rzekomo oryginalne, jednak gdy je zamontuję, to ewidentnie na nim na chwilę błyśnie podświetlenie ekranu (tak jest ze trzy razy), potem zaczyna pokazywać, że ładuje, za chwilę ciemnieje ekran, znowu pojawia się ikona ładowania, ale widać, że bateria się rozładowuje. Natomiast na fabrycznym złączu jest tak, jak opisałem powyżej. Teraz np. trzymałem tableta w pionie, ładował się na ładowarce nieoryginalnej z QC 3.0, odłożyłem i ładuje się dalej.

#6 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da Lesio23 10 dicembre 2018, 17:22
Czy jeśli postawisz w pionie tableta to gniazdo i kabel są wygięte?
Obstawiam uszkodzone gniazdo usb.

#7 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da arjuredi 10 dicembre 2018, 17:41
Pisząc w pionie, chodziło mi o to, że nie leży. Podczas ładowania gniazdo jest z prawej strony, ani ono, ani kabel nie jest wygięty podczas ładowania.

#8 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da Lesio23 10 dicembre 2018, 17:45
mi o to, że nie leży

A gdy leży i poruszasz kablem to ładowanie się pojawia?

#9 Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da arjuredi 11 dicembre 2018, 14:22
Ruszanie nic tu nie zmienia. Ale chyba mam rozwiązanie problemu. Wczoraj wziąłem kolejny z rzędu kabel, tym razem biały mikro usb Samsunga. O dziwo, na nim i na zamiennej ładowarce, zaczął ładować poprawnie tableta. Przez noc go rozładowałem do zera i teraz w ciągu 3 godzin mam nabite już 50 % baterii. Nie wystąpił ani razu objaw braku ładowania i rozładowywania się baterii. Dla pewności podmieniłem nowe gniazdo z taśmą, ale na nim w dalszym ciągu jest źle. Wynika z tego, że wina była po stronie kabla. Na stałe zlutowałem piny baterii z pinami płyty.
Immagine
Jedynie na oryginalnym kablu mikro Samsunga (ten po lewej), bateria ładuje się poprawnie, ten drugi satausb, niestety też ma problem z naładowaniem baterii.
Immagine

Re: Samsung SM-P905 - problem z ładowaniem

da Google Adsense [BOT] 11 dicembre 2018, 14:22