• Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez paczek85 12 grudnia 2018, 09:09
Witam
Powiem szczerze na elektronice znam się słabo, bardziej mam wiedzę informatyczną.
Mam laptop asus X52.
Oznaczenie kodowe płyty K52F MAIN BOARD REV 2.0.
Nie wiem dokładnie, które to oznaczenie kodowe płyty, ale zamieszczam zdjęcia mojej płyty:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zdjęć zamieściłem więcej, bo może Wasze doświadczone oko coś wypatrzy w danym sektorze płyty.

Rozkręcić laptopa to nie problem, miernik mam, tylko średnio się orientuję, gdzie przystawiać końcówki miernika na nóżkach tranzystorów (mosfetów) czy innych elementach. Dlatego jakbym mógł
liczyć na waszą pomoc w ustaleniu przyczyn stanu obecnego laptopa albo ustalenia uszkodzonego elementu.

Przechodząc do meritum. Dostałem laptopa, z tego co mówił właściciel, laptop nie działa i kiedyś były jakieś problemy z portami usb. Ale to chyba mało istotne. Bateria zgon - wyładowana, nie trzyma ani sekundy.
Laptop jak ma podpięty zasilacz nie świeci się żadna dioda, nie uruchamia się wcale. Zasilacz sprawny, inny laptop na nim funkcjonuje. Mierzyłem jego napięcie miał około 20V na wyjściu. Laptop ma takie zachowanie, że np. przez 2 tyg "udaje" martwego, po czym raz się włączy po podpięciu zasilacza, ale tylko jednorazowo, po wyłączeniu znów przerwa na tydzień-dwa. Rozebrałem go, myślałem że może gniazdo ładowania, ale nie widać zerwanego pinu, a jak mierzę napięcie na pinie jest 19,5V . Baterię od biosa zmieniłem, bo była słaba, niecałe 2,8V. I teraz właściwe pytanie, od czego mam zacząć pomiar. Jak sprawdzić czy napięcie dochodzi do płyty głównej? Myślałem, żeby na dzień dobry wymienić moduł zasilania, bo w tym laptopie to osobna płytka. Ale jaka pewność, że ona odpowiada za stan rzeczy. Dlatego mam ogromną prośbę o pomoc.
Laptop leciwy, więc koszty naprawy w serwisie przewyższają jego wartość:)

Jedna osoba, z którą rozmawiałem prosiła, żebym pomierzył to miejsce
Obrazek

Napięcie w tych miejscach jest 20,7V. Więc prąd dociera do płyty głównej.

Zasugerował też, że być może bios jest do ponownego zaprogramowania. Mogę kupić z popularnego serwisu programator CH341A (przynajmniej się czegoś nauczę nowego). Widziałem że moja kość jest obsługiwana, a posiadam:

Obrazek

Proszę pomóżcie, co mam zmierzyć i w jaki sposób to zrobić. Z góry dziękuję za pomoc.

Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2018, 09:09

#2 Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez matic 12 grudnia 2018, 23:19
Hello!

Measure the voltages to ground on pins 3, 4 of the chip highlighted on the following picture, with connected power supply only.

Obrazek

#3 Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez paczek85 12 grudnia 2018, 23:36
Pomierzone, załączam zdjęcie, gdyż nie wiem, który pin jest który, pomierzyłem wszystkie
Obrazek

Pomierzyłem napięcie i rezystencję względem masy na cewkach. Z procesorem i bez. Załączam zdjęcia

Z procesorem:
Obrazek

Bez procesora: - na zdjęciu jest procesor, ale był wyjęty:)
Obrazek

#4 Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez matic 15 grudnia 2018, 19:16
Measure the voltages to ground on pins 17, 21, 74, 107, 112 of KBC chip.

Measure the voltages to ground on pins 56, 125 of KBC chip in the following cases:
a) Power button released.
b) Power button pressed.

The KBC chip is a big ITE chip on the board.

#5 Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez paczek85 16 grudnia 2018, 21:33
Pomierzone:
Piny:
17- 3,32V
21- 0V
74- 3,32V
107- 0V
112- 3,32V

Bez wciśniętego przycisku power:
56- 3,38V
125- 3,32V

Z wciśniętym przyciskiem:
56- 0,02V
125- 0V

----
Po tych pomiarach dosłownie po chwili kiedy je ukończyłem, zauważyłem, że laptop ożył, zapaliły się diody. Poskładałem go, uruchomiłem. Chwilę pochodził, po czym wiatrak zaczął dziwnie piszczeć (wszystko poczyszczone, nowe pasty). Wyłączyłem laptopa, wyłączyłem od zasilania, by jeszcze raz zajrzeć do wentylatora i znowu to samo, już się nie uruchomił.

Zauważyłem, że ten element przy gnieździe zasilania może wyglądać na nadpalony, ale może się mylę. Rezystencja 138 Ohm.
Obrazek

#6 Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez matic 16 grudnia 2018, 23:19
Yes, the capacitor on your last picture seems burned. Replace it.
The value is probably 1µF/25V, package 0603.

Re: Laptop Asus x52J - nie włącza się, nie świecą się diody po podpięciu zasilacza

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2018, 23:19