• GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

przez luxor15 15 grudnia 2018, 11:10
Witam,

mam dość nietypowy problem. Po dosłownie kilku godzinach od złożenia komputera grafa przestała działać. Od czasu do czasu składam znajomym pecety i właśnie jednego składam. Jak zwykle poskładałem wszystko do kupy, komputer bez problemu odpalił, postawiłem system, zainstalowały się wszystkie niezbędne stery, poinstalowało się trochę aktualizacji, a że było późno stwierdziłem że skończę następnego dnia. Ku mojemu zdziwieniu komputer nie zapala. Za pierwszym razem po wciśnięciu przycisku power drgną tylko lekko wentylatory i tyle. Przy kolejnych wciśnięciach przycisku komputer nie wykazuje żadnych oznak życia. Pierwszy typ - zasilacz. Podmieniłem i znów to samo. Wróciłem do poprzedniego zasilacza i wyciągnąłem grafę. Komputer na integrze bez problemu odpalił. No to coś z grafą. Podstawiłem dla testu RX 570 i komputer normalnie działa. Dla świętego spokoju wsadziłem tego GTX'a 1050TI do drugiego sprawnego kompa i..... karta odpala i bez problemu działa... Przerzuciłem ją spowrotem i znowu nie można odpalić komputera. Jest ktoś w stanie powiedzieć o co tutaj biega? Czemu karta po kilku godzinach przestała działać, a na innym komputerze działa bez zastrzeżeń? Dodam że wszystko jest nowe (poniżej dokładna specyfikacja komputera). Karty nie zareklamuje bo przecież na innym kompie chodzi i teraz jestem trochę w kropce.

Gigabyte B450M DS3H
AMD Athlon 200GE 3.2GHz
HyperX 8GB 2666MHz Fury Black CL15 (2x4GB)
SilentiumPC 500W Vero L2 Bronze
Toshiba 1TB 7200obr. 64MB P300 OEM
ASUS GeForce GTX 1050 Ti CERBERUS 4GB GDDR5
SilentiumPC Regnum RG1W Pure Black

Re: GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

przez Google Adsense [BOT] 15 grudnia 2018, 11:10

#2 Re: GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

przez matic 15 grudnia 2018, 15:55
Hello!

Check the PCI express connector on the graphic card and on the motherboard.
You could try to clean the PCI connector on the graphic card with the pencil eraser.

#3 Re: GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

przez luxor15 16 grudnia 2018, 14:45
The PCI-e connector on the graphic and on the mb looks fine. I cleaned the connector with the pencil eraser and nothing changes. On second PCI connector same problem.

#4 Re: GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

przez luxor15 17 grudnia 2018, 21:43
Załatwiłem na podmiankę inną płytę na am4 i jest to samo. Wygląda na to że muszę zareklamować grafę. Jestem tyko ciekaw czy uznają skoro na innych płytach działa.

Re: GTX 1050TI Cerberus nie działa na nowym komputerze

przez Google Adsense [BOT] 17 grudnia 2018, 21:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).