• Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

by patol 30 January 2019, 16:14
Witam.
Potrzebuję kupić stacje hot air, nie chcę najtańszych chinczyków, więc zacząłem poszukiwania. Oczywiście najczęściej polecanym wyborem wg. cena/jakość jest Quick 861. Ja jednak natrafiłem na stację BST-863. Czy ktoś pracował lub miał styczność z tą stacją? Wg danych przedstawia się nieźle, no i cena ok. 175USD. Co o niej sądzicie?
https://www.szbesttool.com/products/BST-863-Best-Quality-High-Power-1200W-Digital-Touch-Screen-Display-Hot-Air-Heat-Gun-SMD-Rework-Desol.html
Specifications:
Type: Thermostatic Heat Gun Soldering station
Working temperature: 100-500 degrees
Air flow: 120L/Min
Rated voltage: AC220V 50Hz/60Hz
Working current: 5A
Rated input power: 1200W
Air volume range: 1~120
Size: 18*24*13.5cm

Image

Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

by Google Adsense [BOT] 30 January 2019, 16:14

#2 Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

by Usunięty Użytkownik 1038 30 January 2019, 19:52
Strasznie to przypomina Quick-a, z tym że ten jest sprawdzony jako niezawodny. Różnica w cenie jest zbyt mała aby ryzykować niepewną stacje. Najbardziej obawiałbym się dotykowego wyświetlacza. W/g mnie nie ma sensu oszczędzać. Quick pracuje bezawaryjnie lata - to ustrojstwo nie wiadomo....

#3 Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

by dominik555 31 January 2019, 06:56
Zgodzę się z kolegą tumpio. Sam mam Quicka 861 i eksploatuje go 4-ty rok. Aczkolwiek kolega też miał i mu padł. Różnica między nami jest taka, że ja lutuje na nadmuchu 10-20, a on 40 i więcej, więc może dlatego skrócił żywotność sprzętu. Z tej firmy Best to mam otwieraki i złego słowa nie mogę powiedzieć, ale czy kupiłbym HA to chyba nie :)

#4 Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

by Usunięty Użytkownik 1038 31 January 2019, 08:26
Mam 2 stacje Quick-a też coś koło 4 lat. Lutuję tak na nadmuchu 10-20 jak i 100 a jedyne co padło (z mojej winy) to kontaktron w grzałce po upadku. Dzięki temu, przekonałem się, że grzałka jest naprawdę solidnie wykonana. Drugi pracuje jako góra w ustrojstwie BGA a tu nadmuchy mam 100-120. Więc myślę, że nie w nadmuchu był problem, a w samym urządzeniu + pech ;).

Z tego co przejrzałem ofertę BestTools to firma brandująca inne produkty, no może je "letko" przerabiając. Można tan znaleźć Quicka; Hakko, Xiomi - wszystko pod ich znakiem. Raczej nie podchodziłbym poważnie do ich produktów. Poza tym co z ewentualnym serwisem?

Re: Stacja lutownicza Hot Air BST-863 czy ktoś używał

by Google Adsense [BOT] 31 January 2019, 08:26
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).