• Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez pawel5196 30 stycznia 2019, 14:19
Witam.
Jest to moja pierwsza próba odzyskania danych.
Dysk Seagate ST1000LM014 z elektroniką 100705349 rev:D niestety po podłączeniu nie uruchamia się, czyli brak jakiejkolwiek reakcji.
Czy ktoś może mnie pokierować co sprawdzić, aby uruchomić ten dysk?
Nie widać żadnych uszkodzonych elementów. Po podłączeniu lekko ciepły LSI B69002V0.
Kość BIOS zasilana - 1.79V.
Obrazek

Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2019, 14:19

#2 Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez arvika 1 lutego 2019, 21:08
To jest dysk SSHD. W tych modelach bardzo czesto dochodzi do problemów na linii oprogramowanie dysku <->pamięć flash. Na poczatek trzeba zgrać moduły ze strefy serwisowej, potem wyczyścić pamięć, potem przywrócić moduły, ROM itp. Czasem trzeba użyć innej elektroniki i podobną procedurę przejść. To prawdopodobnie ta usterką którą opisałem, jednak nie można wykluczyć czegoś innego. Obawiam się, że nie za bardzo do zrobienia w domu lub typowym serwisie.

#3 Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez pawel5196 2 lutego 2019, 10:09
Gdybym miał sprawną elektronikę z identycznego dysku i przełożyłbym ją do tego uszkodzonego, to czy jestem w stanie odzyskać dane? Czy może nic nie będę musiał robić i samo przełożenie elektroniki wystarczy ?

#4 Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez arvika 2 lutego 2019, 15:38
W przypadku który opisałem nic to nie da. Nawet po przerzuceniu ROM nie uzyskasz dostępu do danych.

#5 Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez pawel5196 2 lutego 2019, 15:40
Czyli nie ma sensu kupowania sprawnej elektroniki ?

#6 Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez arvika 2 lutego 2019, 16:51
Dla spokojności sumienia możesz kupić, ale bazując na statystykach nie w tym problem.

Re: Seagate ST1000LM014 - nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 2 lutego 2019, 16:51
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).