#1 Altec pc410 prośba o wyjaśnienie "po chłopsku" niektórych opcji menu sterownika
freestyler • 3 Лютого 2019, 16:02
Witam serdecznie - na wstępie wyjaśnię, że elektroniką interesuje się hobbystycznie, a znajomość j. angielskiego bardzo słabiutka - no cóż inna epoka . Sterownik zamierzam wykorzystać w budowanym piecu do wypalania ceramiki - temperatury wyższe niż do lutowania a i krzywe procesu znacznie dłuższe.
Prośba dotyczy kilku funkcji menu i wyjaśnieniu zasady działania, a chodzi głównie o:
- prop (Proportional Band) [1~2000°C] – u mnie występuje możliwość ustawienia wartości do 9999
- Int.t (Integral Time) [0FF; 1 ~ 8000s] –
- der.t (Derivative Time) [0FF; 1 ~ 999s] –
- H c.t (Heat Cycle Time) [0.1 ~ 240.0s] –
- H PL (Max output power) [0.0~100.0] –
- Snbp (Sensor Break Power) [0.0~100.0] –
- OFSt (Input/calibration offset) [-19.99~99.99] - u mnie zakres od -100 do 100
Chodzi o to co się dzieje jak zmieniam parametry w/w nastaw i jak to się ma do przebiegu procesu, albo inaczej jakie ustawić parametry dla optymalnej w moim przypadku pracy sterownika. Pozostałe parametry menu ogarniam.
Grzałki łącznie 4kW sterowane za pomocą SSR.
Przykładowa krzywa wypału wygląda następująco:
Pierwszy etap tego procesu to powolne ogrzewanie. Przez około 5-6 godzin, temperatura wzrasta z prędkością 100°C na godzinę. Gdy osiągniemy 500-600°C zwiększamy prędkość wzrostu temperatury wykorzystując całą moc naszego pieca aż do osiągnięcia około 850°C. Aby nastąpiło całkowite spieczenie i utrwalenie materiału powinniśmy przetrzymać tą temperaturę przez około 5-8 minut.
Mam nadzieję, że umieściłem we właściwym dziale i dziękuje za wszystkie sensowne wskazówki. Odsyłanie do wujka Google nie mi nie daje, ponieważ dokumentacja jedynie w słusznym i niezrozumiałym dla mnie języku.
Pozdrawiam serdecznie
Prośba dotyczy kilku funkcji menu i wyjaśnieniu zasady działania, a chodzi głównie o:
- prop (Proportional Band) [1~2000°C] – u mnie występuje możliwość ustawienia wartości do 9999
- Int.t (Integral Time) [0FF; 1 ~ 8000s] –
- der.t (Derivative Time) [0FF; 1 ~ 999s] –
- H c.t (Heat Cycle Time) [0.1 ~ 240.0s] –
- H PL (Max output power) [0.0~100.0] –
- Snbp (Sensor Break Power) [0.0~100.0] –
- OFSt (Input/calibration offset) [-19.99~99.99] - u mnie zakres od -100 do 100
Chodzi o to co się dzieje jak zmieniam parametry w/w nastaw i jak to się ma do przebiegu procesu, albo inaczej jakie ustawić parametry dla optymalnej w moim przypadku pracy sterownika. Pozostałe parametry menu ogarniam.
Grzałki łącznie 4kW sterowane za pomocą SSR.
Przykładowa krzywa wypału wygląda następująco:
Pierwszy etap tego procesu to powolne ogrzewanie. Przez około 5-6 godzin, temperatura wzrasta z prędkością 100°C na godzinę. Gdy osiągniemy 500-600°C zwiększamy prędkość wzrostu temperatury wykorzystując całą moc naszego pieca aż do osiągnięcia około 850°C. Aby nastąpiło całkowite spieczenie i utrwalenie materiału powinniśmy przetrzymać tą temperaturę przez około 5-8 minut.
Mam nadzieję, że umieściłem we właściwym dziale i dziękuje za wszystkie sensowne wskazówki. Odsyłanie do wujka Google nie mi nie daje, ponieważ dokumentacja jedynie w słusznym i niezrozumiałym dla mnie języku.
Pozdrawiam serdecznie