• HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez xamledyD 2 lutego 2019, 19:58
Witam.
Na początek obsada laptopa:

Płyta główna   Inventec 6050A2566302-MB-A04 
 PCH   Intel DH82QM87 (SR17C) 
 KBC   SMSC MEC1322-NU 
 BIOS   Macronix MX25L12873F (16 MB) 
 Procesor   Intel Core i5-4300M (SR1H9) 

Wcześniejsza historia laptopa jest nieznana. Poniżej opis zastanej usterki:

Płyta główna laptopa po podłączeniu do zasilacza laboratoryjnego pobierała około 1-2 mA i nie reagowała na włącznik. Po zaprogramowaniu płyty wsadem z Forum dla płyty Inventec 6050A2566302-MB-A02 zachowanie płyty uległo zmianie. Teraz płyta reaguje na włącznik. Pobór prądu w spoczynku nie zmienił się. Po włączeniu płyty pobór prądu przez około 5 sekund waha się w zakresie 470-700 mA, po czym stabilizuje się do momentu wystartowania wentylatora na poziomie 690 mA. Wentylator uruchamia się i wchodzi na najwyższe obroty zawsze 20 sekund od wciśnięcia włącznika, natomiast po kolejnych 10-35 sekundach (różne odstępy czasowe) klawiatura sygnalizuje błąd pamięci RAM poprzez trzykrotne zaświecenie diodami klawiszy NumLock i CapsLock, wówczas pobór prądu stabilizuje się na poziomie 480 mA. W ciągu minuty rdzeń PCH QM87 nagrzewa się do 48°C i stabilizuje się na tej temperaturze (mierzone termoparą przyłożoną do rdzenia). Płytę można normalnie wyłączyć poprzez przytrzymanie włącznika. Płyta nie wyświetla obrazu (nie mam do niej matrycy, podłączam do niej monitor przez przewód VGA - jeśli wstanie będę mógł wyświetlić obraz kombinacją Fn + F4).

Poniżej pomiary napięć po uruchomieniu płyty poprzez wciśnięcie włącznika:

Cewka   Napięcie 
 L6100   3.42 V 
 L6150   5.26 V 
 L6200   1.37 V 
 L6300   1.05 V 
 L6350   1.52 V 
 L6610   0 V 
 L6620   1.74 V 

Na cewkach L6100 i L6150 napięcia w standby wynoszą odpowiednio 3.39 V i 5.12 V.

Dodatkowe informacje:
- płyta testowana jest na zasilaczu serwisowym z pinem ID połączonym z linią +19V rezystorem 330 kΩ oraz na oryginalnym HP 90W - brak różnic w zachowaniu płyty,
- brak śladów zalania/korozji/spalenizny/grzania/uszkodzeń mechanicznych na płycie,
- płyta trafiła do mnie z kością pamięci Samsung 4GB 1Rx8 PC3L-12800S-11-13-B4 (sprawdzona w innym laptopie działa prawidłowo), podmieniłem ją na 100% sprawną kość RAMAXEL 2GB 1Rx16 PC3L-12800S - bez zmian,
- BIOS był przeprogramowywany tylko pierwszym wsadem z linku opisanego wcześniej,
- nie dysponuję na chwilę obecną procesorem na podmianę,
- bateria CR2032 jest sprawna.

Na podstawie wyżej opisanych czynności mam poniższe pytania:
- czy ten konkretny kod błędu raportowany przez klawiaturę może być spowodowany przez nieodpowiedni wsad BIOS?
- jakie informacje są jeszcze potrzebne do namierzenia przyczyny uszkodzenia sprzętu?

Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez Google Adsense [BOT] 2 lutego 2019, 19:58

#2 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez gofer 2 lutego 2019, 20:18
Sprawdź w oryginalnym wsadzie jaką masz wersję biosu.

#3 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez xamledyD 4 lutego 2019, 08:15
Nie wiem za bardzo czego i w którym miejscu wsadu szukać tj. jakiej frazy, aby zweryfikować wersję BIOS (zamieściłbym wsad z ocenzurowanymi SN i WK, ale nie jest to dozwolone w tym dziale).
Jest to ROM w wersji L78, jeśli o to chodzi.

#4 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez gofer 4 lutego 2019, 16:13
Jeżeli oryginalny to L78 to proszę sprawdzić drugi wsad z linku wyżej. Pierwszy to L77.

#5 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez xamledyD 5 lutego 2019, 08:48
Na drugim wsadzie z powyższego linku laptop zachowuje się tak samo, więc myślę że możemy wykluczyć BIOS jako przyczynę usterki.
Jakich pomiarów mogę jeszcze dokonać by namierzyć uszkodzenie?

#6 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez artmon 5 lutego 2019, 09:04
Trzy razy miganie to niby błąd pamięci,miałem identyczny przypadek z Probookiem 650 g1 to są takie same płyty główne.Kombinowanie z biosem i pamięcią ram nic nie dało więc zrezygnowany kupiłem sprawną płytę główną która z resztą do dziś mi leży bo gdy doszła okazało się że dalej jest trzy mignięcia i laptop się włączał bez obrazu.Przejdę więc do sedna i rozwiązania.Okazało się że po podmianie procesora wszystko zaczęło śmigać aż miło.

#7 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez xamledyD 5 lutego 2019, 09:29
Postaram się załatwić kompatybilny procesor i sprawdzić czy zachowanie laptopa ulegnie zmianie.
Dodam tylko, że bez RAM-u laptop sygnalizuje błąd pamięci po około 15 sekundach od włączenia płyty, jeszcze przed załączeniem wentylatora na CPU.

#8 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez artmon 5 lutego 2019, 09:47
Dokładnie daję słowo miałem takie same objawy.

#9 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock

przez artmon 12 lutego 2019, 10:36
Jest jeszcze jedna przyczyna takiego zachowania płyty,nie dalej jak wczoraj się z tym spotkałem.Do płyty głównej jest jeszcze dokręcana płytka portów usb i jeżeli jest uszkodzona też laptop będzie miał takie same objawy.Co śmieszne laptop bez tej płytki wystartuje z wyżej wymienionym problemem albo wcale nie będzie chciała płyta wystartować.

#10 Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock  [ROZWIĄZANY]

przez xamledyD 12 stycznia 2020, 12:52
Laptop został naprawiony poprzez wymianę płyty głównej i procesora.
Dziękuję Kolegom artmon i gofer za pomocne wskazówki w temacie.
Temat zamykam.

Re: HP ProBook 640 G1 - brak obrazu, mruga 3 x CapsLock i NumLock  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2020, 12:52