Kurcze dla mnie to czarna magia.
Za parę miesięcy dokształcę się w tym kierunku bo trochę to potrwa
Może się troszkę nie zrozumieliśmy.
Na płycie laptopa mam zamontowywaną kość z końcówką Q a zamierzam zamienić ją na kość z końcówką G. Z tego co piszesz problemem była by odwrotna zamiana bo w kości Q musiałbym zresetować bit QE, a w kości G jest on ustawiony, czy też można go ustawić na wartość 0.
Chyba że znajdująca się w laptopie kość Q jest zaprogramowana w trybie Quad SPI i :
Vogelek23 писал(а): gdzie sygnały [ovl]WP[/ovl] i [ovl]HOLD[/ovl] zmieniają swoją funkcję odpowiednio na IO2 oraz IO3 (dodatkowe linie wejścia/wyjścia dla danych - ma to na celu zwielokrotnienie szybkości zapisu i odczytu). Taka kość nie będzie działała poprawnie w docelowej płycie, właśnie z uwagi na zmienione funkcje podanych wyżej pinów
więc sygnały [ovl]WP[/ovl] i [ovl]HOLD[/ovl] mają zmienione funkcje a kości z końcówka G nie można tak zaprogramować (więc działać nie będzie). Do tego wszystkiego nie wiadomo czy CH341a może programować w trybie Quad SPI (nie udało mi się znaleźć takiej informacji) i może się okazać że zaprogramowanie kości która jest obecnie zamontowana na płycie ( czyli tej z końcówką Q) również może być niemożliwe (piszę biorąc pod uwagę tani programator bo w profesjonalnych pewnie jest taka możliwość bez problemu)