• Różnica między oznaczeniami kości BIOS

#1 Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от marcin79 24 Февраль 2019, 20:52
Mam jeszcze jedno pytanie, chcę zamówić programator ch341a on obsłuży te pamięci i przy okazji chciałem nabyć dwie nowe czyste w razie gdyby okazało się że któraś jest uszkodzona. Tylko jedyne jakie znajduję to z końcówka G zamiast Q czy będzie to miało jakieś znaczenie?? Na zdjęciach poniżej tabela oznaczeń z datasheet obu pamięci gdyby ktoś mógł zerknąć :
W25Q16 DVSIQ
Изображение
W25Q32 FVSIQ
Изображение

Nie wiem o co chodzi z tym punktem 4 pod tabelą dla pamięci w25q16

Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от Google Adsense [BOT] 24 Февраль 2019, 20:52

#2 Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от Vogelek23 24 Февраль 2019, 22:16
marcin79 писал(а):Tylko jedyne jakie znajduję to z końcówka G zamiast Q czy będzie to miało jakieś znaczenie??
Tak, zasadnicze - kości z końcówką Q mają fabrycznie ustawiony bit Quad Enable, co pozwala na obsługę kości w specjalnym, szybkim trybie zapisu/odczytu. Kości z końcówkami G oraz Q nie są wprost zamienne, ale jeśli programator będzie w stanie zmienić bity konfiguracyjne, to w kości z końcówką Q można ten bit QE zresetować (przed jakąkolwiek inną operacją) i otrzymujemy kość z końcówką G, gotową do zaprogramowania i pracy.

#3 Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от marcin79 24 Февраль 2019, 22:51
Dziękuję za odpowiedź i wyjaśnienie. Czyli jak dobrze zrozumiałem to zaprogramowanie kości z końcówką G jest powiedzmy "łatwiejsze" dla takiego prostego programatora za 18zł i powinno zadziałać, a z kości która jest obecnie wmontowana w płytę można spróbować zgrać bios.

#4 Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от Vogelek23 25 Февраль 2019, 09:20
marcin79 писал(а):Czyli jak dobrze zrozumiałem to zaprogramowanie kości z końcówką G jest powiedzmy "łatwiejsze"
Nie do końca - w kostkach z sufiksem "Q" ustawiony fabrycznie bit Quad Enable oznacza, że kość jest przystosowana do programowania w trybie Quad SPI, gdzie sygnały [ovl]WP[/ovl] i [ovl]HOLD[/ovl] zmieniają swoją funkcję odpowiednio na IO2 oraz IO3 (dodatkowe linie wejścia/wyjścia dla danych - ma to na celu zwielokrotnienie szybkości zapisu i odczytu). Taka kość nie będzie działała poprawnie w docelowej płycie, właśnie z uwagi na zmienione funkcje podanych wyżej pinów (oczywiście dopóki nie zresetujesz bitu QE, czyli nie ustawisz jego wartości na 0). Dla programatora nie ma to większego znaczenia, czy kostka jest z sufiksem G czy Q, o ile jego twórca przewidział możliwość programowania w trybie Quad SPI. Warto czytać uważnie i ze zrozumieniem datasheet układów.

#5 Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от marcin79 25 Февраль 2019, 10:27
Kurcze dla mnie to czarna magia. :oops: Za parę miesięcy dokształcę się w tym kierunku bo trochę to potrwa ;)
Może się troszkę nie zrozumieliśmy.
Na płycie laptopa mam zamontowywaną kość z końcówką Q a zamierzam zamienić ją na kość z końcówką G. Z tego co piszesz problemem była by odwrotna zamiana bo w kości Q musiałbym zresetować bit QE, a w kości G jest on ustawiony, czy też można go ustawić na wartość 0.
Chyba że znajdująca się w laptopie kość Q jest zaprogramowana w trybie Quad SPI i :
Vogelek23 писал(а): gdzie sygnały [ovl]WP[/ovl] i [ovl]HOLD[/ovl] zmieniają swoją funkcję odpowiednio na IO2 oraz IO3 (dodatkowe linie wejścia/wyjścia dla danych - ma to na celu zwielokrotnienie szybkości zapisu i odczytu). Taka kość nie będzie działała poprawnie w docelowej płycie, właśnie z uwagi na zmienione funkcje podanych wyżej pinów

więc sygnały [ovl]WP[/ovl] i [ovl]HOLD[/ovl] mają zmienione funkcje a kości z końcówka G nie można tak zaprogramować (więc działać nie będzie). Do tego wszystkiego nie wiadomo czy CH341a może programować w trybie Quad SPI (nie udało mi się znaleźć takiej informacji) i może się okazać że zaprogramowanie kości która jest obecnie zamontowana na płycie ( czyli tej z końcówką Q) również może być niemożliwe (piszę biorąc pod uwagę tani programator bo w profesjonalnych pewnie jest taka możliwość bez problemu)

#6 Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 25 Февраль 2019, 22:23
No to najprościej, jak się da: wprost nie zamienisz tych kości (G i Q) w żadną stronę - ani G nie zadziała za Q, ani Q za G. Jeśli dla Ciebie to "czarna magia", to najpierw musisz się solidnie "dokształcić", zanim zabierzesz się za naprawy tak skomplikowanych tworów, jak płyty główne.

#7 Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от marcin79 28 Февраль 2019, 11:30
Dotarł już programator więc żeby doprecyzować ten wątek gdy w przyszłości ktoś będzie czytał to programatorem CH341a bez jego modyfikacji nie zresetujemy bit QE. Jeżeli chodzi o modyfikację i programowanie przy użyciu ch341 to założę inny temat.

Re: Różnica między oznaczeniami kości BIOS

от Google Adsense [BOT] 28 Февраль 2019, 11:30