• MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

przez Innokin 4 marca 2019, 17:06
Witam serdecznie, jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc liczę na pomoc :D

Trafił do mnie laptop tj. w tytule. Na początku po włączeniu laptopa słychać było dźwięk uruchamiania, matryca podświetlała się, ale cały czas na szary kolor i niezbyt jasno.

Co jeszcze:
-Nie reagował na komendy klawiszowe (nawet z zewnętrzną klawiaturą - napięcie było podawane). Command+alt+p+r nie resetowały laptopa, nie dało się wejść w boot menu.
-SMC został zresetowany
-Przy uruchomieniu (jeśli dobrze pamiętam) bez SMC, czyli bateria wyjęta, zasilacz odpięty, przyciskam przycisk zasilania, wpinam zasilacz puszczam przycisk i włączam laptopa - obraz na matrycy był dużo bardziej jaśniejszy, lecz mimo to brak reakcji na klawisze ani innego obrazu niż tym razem biały ekran
-Nie bootuje (albo tego nie widać) z włożonego dysku i pendrive

Co zauważyłem:
-Układ 8904C-F jest nadpalony, ale znajdowały się na nim napięcia.
-"Coś" pomiędzy stykami gniazda matrycy, to coś zwierało piny.

I najważniejsze, co zrobiłem i co się dalej stało
-Usunąłem ten tajemniczy element ze styków gniazda matrycy. Musiałem wylutować gniazdo.
-Jak to przystało w tych modelach - padała karta graficzna. Podmuchałem hot-airem na grafikę i procesor. Płyta cały czas była w pre-heaterze.

Po tych zabiegach płyta stała się kompletnie martwa. Nie reaguje na przycisk zasilania. Dioda od zasilacza świeci się bez zmian, płyta pobiera napięcie.

Co się mogło stać? Możliwe jest (chociaż w to wątpię), że przypaliłem ten układ, ale jeszcze przed pierwszym "grzaniem" układ był przypalony i płyta załączała się.

Co sprawdzić? Napięcie na jakich układach? Brakuje mi pomysłów.

Dodam, że rzadko serwisuje macbooki i moją uwagę wzbudziło gniazdo i wyrwany kabel pod spodem płyty. Gniazdo jest zaznaczone na zdjęciu, na mój pierwszy rzut oka to chyba czujnik zamknięcia matrycy, ale proszę mnie upewnić co do tego.

Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam. Wstawiam wszystkie zdjęcia.

Aha, z wylutowanym gniazdem macbook był wciąż martwy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

przez Google Adsense [BOT] 4 marca 2019, 17:06

#2 Re: MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

przez Vogelek23 4 marca 2019, 20:36
Najpewniej do wymiany miałeś tylko hybrydowy most nVidii, a po operacji "podmuchania" teraz masz do wymiany także i procesor. Te płyty nie lubią diagnostycznego podgrzewania CPU - jeśli jest uszkodzenie, sugerujące most hybrydowy, po prostu się go wymienia, osłaniając procesor jak tylko się da na czas lutowania.

#3 Re: MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

przez Innokin 5 marca 2019, 02:25
A co z 8904C-F? Jakie mogą być objawy uszkodzenia tego układu?

Myślisz, że lekkie podgrzanie (nie mówię tutaj nawet o reflow) mogło uszkodzić kulki pod CPU? Nie dmuchałem długo, ani nie użyłem dużej temperatury.

Moja teoria jest taka, że przez zwarcie na gnieździe matrycy coś mogło pójść dalej, tylko pytanie: co?

Bardzo proszę o pomoc.

Podpowie ktoś?

#4 Re: MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

przez Vogelek23 5 marca 2019, 21:59
Innokin napisał(a):Myślisz, że lekkie podgrzanie (nie mówię tutaj nawet o reflow) mogło uszkodzić kulki pod CPU?
To nie o kulki chodzi, tylko o rdzeń.

Innokin napisał(a):A co z 8904C-F? Jakie mogą być objawy uszkodzenia tego układu?
Brak internetu po kablu (LAN). To jest transformator separacyjny dla gniazda LAN RJ45.

Innokin napisał(a):Moja teoria jest taka, że przez zwarcie na gnieździe matrycy
A czy jesteś pewny, że to było zwarcie, że to "coś" zwierało te dwa piny na gnieździe matrycy? Zmierzyłeś rezystancję pomiędzy tymi dwoma pinami? Patrząc po zdjęciach, na całej płycie zgromadziło się sporo kurzu oraz brudu, więc może to po prostu był kłak z materiału lub z papieru? Często widzę takie "zwarcia" i jedyne, co robię, to czyszczę gniazdo matrycy szczoteczką do zębów z twardym, jednolitym włosiem (nie żadne Oral B z gumkami itp.), nasączonym w izopropanolu.

Re: MacBook Pro 13 A1278. Płyta: 820-2879/B. Szary ekran, później martwy.

przez Google Adsense [BOT] 5 marca 2019, 21:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).