• Usunięte dane z partycji RECOVERY

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.

#1 Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez kalka06 13 lutego 2011, 16:22
Witam,
Mam laptopa z dyskiem z założoną partycją re covery. Od początku zapewne była ukryta i była na niej kopia systemu vista. Teraz partycja jest widoczna i jest pusta, czy jest możliwość odzyskania tej kopi? Zapewne jakiś magik usunął z niej wszystko...
Pozdrawiam

Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez Google Adsense [BOT] 13 lutego 2011, 16:22

#2 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez Dyzmen 13 lutego 2011, 16:31
Owszem jest taka możliwość o ile masz jej kopię na płytach dvd.

#3 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez kalka06 13 lutego 2011, 16:36
Nie mam kopi na płytach dvd, interesuje mnie możliwość odzyskania ich w taki sposób aby ta partycja wyglądała tak jak od nowości.

#4 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez arvika 13 lutego 2011, 16:50
Podaj więcej danych. Jaką wilekość ma partycja? Czy była manipulacja jej wielkością? Czy były tam zapisywane jakiekolwiek inne dane? CZy programy (np. DMDE) widzi po przeskanowaniu jakieś pliki?

#5 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez kalka06 13 lutego 2011, 16:57
Partycja ma wielkość 5,25 Gb, jest widoczna w systemie windows, nie wiem co było z nią robione, raczej nie było manipulacji wielkością,

#6 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez arvika 13 lutego 2011, 17:11
Jaki system jest na partycji? NTFS, FAT32? Uruchom DMDE i przeskanuj tą partycję w trybie FAT lub NTFS - w zależności od jej typu.

#7 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez Dyzmen 13 lutego 2011, 17:14
O ile dane nie zostały nadpisane na partycji recovery to można je odzyskać ale takiej pewności nie masz.Bardzo często skasowany zostaje również specyficzny dla systemów recovery z HDD sektor rozruchowy dysku wywoływany "F" ileś tam .
Ja proponuje Ci zainstalować Vistę na piechotkę ze wszystkimi sterownikami a później stworzyć sobie samemu partycję recovery.
Komputerowi wyjdzie to tylko na dobre - nie będzie całego śmietnika który instaluje producent .
Mam gdzieś opis jak to zrobić darmowymi programami ,jak znajdę wkleję Ci link .

http://peb.pl/3631236-post30.html

#8 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez kalka06 13 lutego 2011, 19:26
arvika napisał(a):Jaki system jest na partycji? NTFS, FAT32? Uruchom DMDE i przeskanuj tą partycję w trybie FAT lub NTFS - w zależności od jej typu.

Partycja NTFS , wynik skanowania daję w załączniku.
Obrazek

#9 Re: Usuniętę dane z partycji RECOVERY

przez arvika 13 lutego 2011, 20:09
Po otwarciu któregoś "Volume" powinieneś zobaczyć pliki recovery (jesli oczywiście nie zostały nadpisane, wyzerowane itp). Wtedy spróbój wykopiować te pliki na inny dysk. Jeśli plików nie bedzie dużo to darmowa wersja tego programu wystarczy. Następnie wgrywasz te pliki na jakiś testowy dysk na partycję. Ustawiasz ją jako aktywną i lecisz z recovery i przywracaniem dysku do stanu fabrycznego.

#10 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez asgaard 16 lutego 2011, 14:52
Witam
Chciałbym podpiąć się pod temat, ale moje pytanie jest następujące: jaki jest najbardziej skuteczny program w odzyskiwaniu danych z dysku twardego i czy istnieje szansa odzyskania jakichkolwiek danych na które zostały nadpisane inne dane (nadpisanie danych odbyło się bez używania programów specjalnie do tego przeznaczonych)?
A Waszym zdaniem jakbym miał wybierać spośród tylu programów to który polecacie lub się spytam inaczej: który Wy używacie i uważacie, że spełnia Wasze oczekiwania?

Testowalem DMDE i powiem szczerze, że jestem pozytywnie nastawiony do tego programu. Szkoda tylko, że w wersji free jest możliwość zapisywania pojedyńczych plików. A to trochę zajmuje czasu.

#11 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez arvika 16 lutego 2011, 15:05
asgaard napisał(a):Witam
Chciałbym podpiąć się pod temat, ale moje pytanie jest następujące: jaki jest najbardziej skuteczny program w odzyskiwaniu danych z dysku twardego i czy istnieje szansa odzyskania jakichkolwiek danych na które zostały nadpisane inne dane (nadpisanie danych odbyło się bez używania programów specjalnie do tego przeznaczonych)?

Nadpisanych danych nie odzyskasz. Niestety ten mit pokutuje od długiego czasu. Wynika to z fizyki zapisu na nośnikach magnetycznych.
Nie ma jednego uniwersalnego programu do odzyskiwania danych. Do danej czynności dany program jest lepszy, a do innej gorszy. Często jest tak że program nic nie zrobi, i trzeba ręcznie naprawiać.

#12 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez willyvmm 16 lutego 2011, 17:39
Należy jeszcze zauważyć, że "nadpisane" dane nie zawsze są w całości nadpisane. Raz udało mi się odzyskać B.Ważny dokument który przetrwał ukryty całkowite odtworzenie systemu z partycji recovery.

A co do Programu to tak jak kolega powyżej napisał, niema uniwersalnej metody ani uniwersalnego programu. Można conajwyżej mówić o pewnych schematach postępowania.

#13 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez arvika 16 lutego 2011, 18:47
willyvmm napisał(a):Należy jeszcze zauważyć, że "nadpisane" dane nie zawsze są w całości nadpisane. Raz udało mi się odzyskać B.Ważny dokument który przetrwał ukryty całkowite odtworzenie systemu z partycji recovery.

Oczywiście jest to możliwe. Rozważmy np. przypadek gdy mamy 2 partycje np. po 100GB każda (+ ukryta partycja Recovery). Wszystkie ważne dane znajdują się na drugiej partycji. Przywróciliśmy system Recovery, który nam przeformatował dysk i wgrał się na pierwszą partycję (ewentualnie zrobił tylko jedną partycję + została ta z Recovery). System postawiony na nowo zajmuje ok 2GB (XP) oraz 15GB (Vista, W7) i jest wgrywany z reguły na początku partycji. W tym wypadku powinniśmy odzyskać całość danych, bo znajdują się w dalszej częsci dysku, która nie została nadpisana.

#14 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez kalka06 19 lutego 2011, 21:48
Witam!
Gdy otworzę Volume NTFS 0 pojawia się to co na pierwszej fotce, partycja re covery ma około 5 Gb a danych do odzyskania jest 7 gb przy opcji "uwzględnij usunięte", przy NTFS 2 do odzyskania jest 11.3 Gb.
Jakie opcje należy wybrać przy odzyskiwaniu? Który Volume? ( Na pierwszym jest folder boot )
Obrazek
Obrazek

#15 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez arvika 19 lutego 2011, 22:00
Wyślij mi na PW dane dostępu do TeamViewera. Rzucę na to okiem.

#16 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY 

przez arvika 5 marca 2011, 11:49
Podczas połączenia zdalnego zostało wykonane:

- skan partycji recovery starszą wersją DMDE, która pozwala na odzysk wszystkich plików w danym katalogu
- ponieważ katalogów nie było dużo, zostały one stworzone ręcznie na innej partycji (czyli odbudowaliśmy strukture katalogów), a następnie pliki z partycji recovery zostały odzyskane do odpowiednich katalogów
- w razie czego została wykonana kopia posektorowa odpowiedniego fragmetntu dysku zawierającego partycję recovery
- pliki odzyskane z partycji recovery zostały na nią skopiowane przy zachowaniu struktury katalogów
- partycja recovery ręcznie została ustawiona jako aktywna

Z odsykanych plików plik główny (zajmuje prawie 4GB) wykazuje nieco uszkodzoną strukturę, pewna ilość bloków jest pusta, co może uniemożliwić poprawne odtworzenie systemu (błędy podczas instalacji).

Po restarcie komputer poprawnie zaczął instalować się z partycji recovery.

Wszystko wykonane ręcznie za pomocą darmowej wersji DMDE.

#17 Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez kalka06 5 marca 2011, 20:39
Wszystko co chciałem napisać zawarł kolega arvika w swoim poście, niestety uszkodzona struktura nie pozwoliła na całkowite odzyskanie systemu i poprawną instalację(błędy). Dziękuję wszystkim za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrawiam

Re: Usunięte dane z partycji RECOVERY

przez Google Adsense [BOT] 5 marca 2011, 20:39