• Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 8 marca 2019, 13:05
Witam to moje drugie podejście do tego tv jeżeli uda się go naprawić to wyląduje w warsztacie żeby się nie nudziło :)
oznaczenia TV :
KDL 32P2530
Płyta zasilacza G1 A-1189-415-A
Płyta główna BDTR2 - 1-872-686-11
Płyta tunera A1 A-1189-407-A
Telewizor włącza się, ciągle miga dioda zielona, "pomieszały" się przyciski na telewizorze tzn np vol- wchodzimy w menu ale tam pasek wyboru ciągle przelatuje od góry do doły można na chwilę go zatrzymać niestety wejść dalej się nie uda. W załączniku krótki filmik jak to wygląda. Mam do tego tv servis manual z tego co pamiętam to nie można całego w temacie załączać więc gdyby ktoś powiedział która część interesuje to tą wkleję :D . Zasilacz sprawdzony napięcia na wyjściu prawidłowe pamiętam że wszystkie kondensatory elektrolityczne były wymienione na nowe.
Zdjęcia płyta zasilacza:
Obrazek
Płyta główna:
Obrazek
Obrazek
Płyta tunera:
Obrazek

W service manual podane jest że :
"The identification of errors within the SE-1 chassis is triggered in one of two ways :- 1: Busy or 2: Device failure to respond to IIC. In the event
of one of these situations arising the software will first try to release the bus if busy (Failure to do so will report with a continuous flashing
LED) and then communicate with each device in turn to establish if a device is faulty. If a device is found to be faulty the relevant device number
will be displayed through the LED (Series of flashes which must be counted)."
Czyli występuje problem nr 1 ale jak mam "zwolnić" magistrale?? - jeżeli dobrze kombinuje bo nie jestem pewien czy to nie powinna migać dioda czerwona.

Edit
Niestety nie mogę załączyć filmiku jako załącznik, w dziale instrukcje serwisowe dodałem instrukcje do tego modelu czekam na akceptację i podam link.

Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez Google Adsense [BOT] 8 marca 2019, 13:05

#2 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez amorphe 8 marca 2019, 15:51
marcin79 napisał(a):"pomieszały" się przyciski na telewizorze tzn np vol- wchodzimy w menu ale tam pasek wyboru ciągle przelatuje od góry do doły można na chwilę go zatrzymać niestety wejść dalej się nie uda.

Ten TV ma jakąś klawiaturę lokalną ? ;) Odpinałeś ją ?

#3 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 8 marca 2019, 16:12
Brak klawiatury jedyne przyciski na telewizorze:
Obrazek

Ciekawe że powinna mrugać dioda STANDBY (czerwona) gdyby był jakiś błąd a mruga dioda zielona, ona wskazuje jak coś wciskamy na pilocie, oczywiście to nie wina pilota obecnie nawet baterii w nim niema :)
Za pomocą pilota RM-ED007 (posiadam) można wejść teoretycznie do service mode - udało mi się może z raz bo ciągle skacze menu -postaram się nagrać filmik w niskiej rozdzielczości może wówczas będzie możliwość dodać jako załącznik.

#4 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez amorphe 8 marca 2019, 16:29
marcin79 napisał(a):Brak klawiatury jedyne przyciski na telewizorze:

To jest właśnie klawiatura lokalna (bo zdalną masz na pilocie) :)
Ta cztero-pinowa złączka z trzema szarymi i jednym białym kablem to chyba od klawiatury - odepnij ją i uruchom TV (pilotem).

#5 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 8 marca 2019, 16:32
Ok myślałem że chodzi Ci o klawiaturę jak przy współczesnych smartach :)
Przy odłączonej dzieje się identycznie nadal mruga dioda film jak to wygląda w załączniku.

Zielona dioda która mruga bez przerwy
Obrazek
oraz menu, w ciągu około 2-3 sekund żółty pasek przelatuje z góry do dołu przez wszystkie pola
Obrazek

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#6 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez amorphe 8 marca 2019, 16:51
Przy odłączonej klawiaturze zmierz napięcia na pinach gniazda CN3002 (względem masy)
Interesuje mnie pin 1

#7 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 8 marca 2019, 17:04
Napięcie jest tylko na pinie nr 1 czyli biały kabelek jest tam 3,24V

#8 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez amorphe 8 marca 2019, 17:19
Prześledź sygnał "KEY" - do układu IC5780 oraz IC3006. Z odłączoną klawiaturą powinieneś mieć napięcie jak wyżej.

#9 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 8 marca 2019, 17:53
Na układzie IC5780 sygnał KEY nóżka nr 4 jest 3,24V
Na układzie IC3006 sygnał KEY nóżka nr 162 jest 3,24V

#10 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda  [ROZWIĄZANY]

przez amorphe 8 marca 2019, 20:03
Przypuszczam, iż częściowo "wyparował" CXD9901R - w sieci pod hasłem "sony chassis se-1" masz kilka podpowiedzi.
Ja niestety nie jestem w stanie więcej pomóc...

#11 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 8 marca 2019, 22:14
amorphe dziękuję za dotychczasową pomoc, na razie temat zostawię otwarty może ktoś będzie miał jakiś pomysł. Jeżeli problem leży w CXD9901R to doczytałem że tylko nowa płyta główna. Edytowałem post nr 5 w załączniku film.
Zauważyłem jeszcze jedną prawidłowość, po włączeniu tv dioda zielona miga jak na filmie ale mogę ją zatrzymać jak próbuję wejść do service mode przy użyciu pilota i kombinacji przycisków :
Obrazek
Niestety jedyna zauważalna reakcja to dioda świeci ciągle ale do service mode nie przechodzi. A tam też można odczytać kody błędów - tyle że 20 prób wszystkie zakończone niepowodzeniem pilot sprawny.
Dioda wysyła sygnał z wszystkich przycisków w czasie prób skierowana kamera telefonu na pilota i widać gdy świeci.

edit
Znalazłem coś takiego :
"SONY Standby light blinking codes
Unit is dead, No blinks - Problem in the standby power section. Might check fuse, R607, Q601, IC601, R612 and VDR601 (should show open).
Continuous blink once a second, No pausing - No reply from the jungle IC301 (data bus is busy, shorted to ground, or held high), IK video path is defective."
Po wielu próbach udało mi się wejść do menu service błędy jak na zdjęciu:
Obrazek

#12 Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez marcin79 26 kwietnia 2019, 07:17
Witam ponownie po długiej walce poddałem się telewizor niestety na śmietnik (części) , temat zamykam prawdopodobnie faktycznie uszkodzony CXD9901R.

Re: Sony KDL 32P2530 ciągle miga zielona dioda

przez Google Adsense [BOT] 26 kwietnia 2019, 07:17