• Problem z programatorem TL866II Plus

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Problem z programatorem TL866II Plus

Sn4Q 11 Березня 2019, 20:04
Witam, kupiłem tytułowy programator i na początku udało mi się zaprogramować jedną kość BIOS. Pomijając fakt "błedów" z połączeniem poszczególnych nóżek to wszystko przebiegło sprawnie. Wczorajszego wieczoru zacząłem się szkolić i chciałem zgrać biosy ze starych płyt ale wyskakuje mi ciągle taki błąd jak na zdjęciu, poza tym gdy podpinam to klipsem (zanim wylutuje) to wyskakuje mi błąd mówiący coś o zwarciu. Macie jakieś pomysły jak to rozwiązać?

Зображення

Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Google Adsense [BOT] 11 Березня 2019, 20:04

#2 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

milytuner 11 Березня 2019, 21:13
Z opisu błędu wychodzi że źle wybrałeś model kości bios. Jeśli jest ok odznacz opcje [check device ID] w dolnej części okna programu

#3 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Vogelek23 11 Березня 2019, 22:51
milytuner написав:Jeśli jest ok odznacz opcje [check device ID] w dolnej części okna programu
W zasadzie to nie powinno się tego robić - programator powinien identyfikować kości poprawnie, zaś odczyt układu z niewłaściwymi ustawieniami może spowodować, że to, co sczytamy, nie będzie się do niczego nadawało.

Sn4Q написав:poza tym gdy podpinam to klipsem (zanim wylutuje) to wyskakuje mi błąd mówiący coś o zwarciu
To akurat normalne - zasilanie dla kości BIOS na płycie zasila również wiele innych bloków funkcjonalnych płyty, co zwyczajnie przeciąża programator. Klips to zły pomysł.

Sn4Q написав:chciałem zgrać biosy ze starych płyt ale wyskakuje mi ciągle taki błąd jak na zdjęciu
Czy za każdym razem wybierasz właściwą kość do sczytania z listy? Czy za każdym razem "checked ID" pokazuje 0x EF 30 13? Jaką kość próbujesz sczytać? Najlepiej daj wyraźne zdjęcie kości, która powoduje ten błąd.

#4 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Sn4Q 12 Березня 2019, 21:07
Witam, faktycznie problemem było złe oznaczenie układu. Niestety napisy były bardzo trudne do odczytu, co mogę zrobić w sytuacji jeżeli nie moge odczytać danych z kości?

Często mam problem z połączeniem pinów, zazwyczaj problem występuje z pinem nr. 1. Macie jakies sposoby na poprawienie styku?

#5 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Vogelek23 12 Березня 2019, 21:43
Sn4Q написав:Często mam problem z połączeniem pinów, zazwyczaj problem występuje z pinem nr. 1. Macie jakies sposoby na poprawienie styku?
A jakiego konkretnie adaptera używasz?

Sn4Q написав:co mogę zrobić w sytuacji jeżeli nie moge odczytać danych z kości?
Użyć opcji wykrywania układu:

Зображення

#6 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Sn4Q 13 Березня 2019, 00:05
Vogelek23 написав:A jakiego konkretnie adaptera używasz?

Używam 200-209mil sop8 Socket

Tak wygląda kość w adapterze:
Зображення

A tak wygląda info w programie:
Зображення

#7 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Vogelek23 13 Березня 2019, 00:28
Te chińskie podstawki tak mają - trzeba regularnie (czytaj: za każdym razem) czyścić styki podstawki oraz programowany układ izopropanolem. Te błędy detekcji biorą się z tego, że na nogach kości BIOS jest topnik, który przy wkładaniu kości przykleja się do styków podstawki i tworzy izolację. Ostatecznie zawsze możesz używać adaptera lutowanego, jak np. ten (100% pewność styku):

Зображення

#8 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Sn4Q 13 Березня 2019, 00:47
Vogelek23 написав:Te chińskie podstawki tak mają

A są jakieś dobre "nie chińskie"?

#9 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Vogelek23 13 Березня 2019, 00:58
Sn4Q написав:A są jakieś dobre "nie chińskie"?
To w zasadzie pytanie nie na ten dział, ale odpowiem. Trwałe i skuteczne są podstawki tego typu, ale też trzeba je myć co jakiś czas:

Зображення

#10 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Sn4Q 13 Березня 2019, 01:54
Z taką podstawką się nie spotkałem. Możesz podrzucić jakąś nazwę tego?

#11 Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Vogelek23 13 Березня 2019, 16:43
Sn4Q написав:Możesz podrzucić jakąś nazwę tego?
To nie ma specjalnej nazwy - wszędzie widnieje jako "SMT test socket". W załączniku przykładowy datasheet (producent: 3M, seria: Textool[super]TM[/super]). Niektórzy producenci określają ten typ podstawki jako "clamshell". Dostępne są np. w RS-Online: https://pl.rs-online.com/web/p/podstawk ... e/0766980/

У вас недостатньо прав для перегляду приєднаних до цього повідомлення файлів.

Re: Problem z programatorem TL866II Plus

Google Adsense [BOT] 13 Березня 2019, 16:43
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей