• Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

przez poster 14 marca 2019, 16:49
Sprzęt: Samsung PM851 256GB MZYTE256HMHP-000L2
MB: MZYTE256HMHQ
Pamieci: 2x K90KGY8S7M
Kontroler(cpu?): S4LN045X01-8030

Dysk prawdopodobnie po przepięciu, ma wypaloną diodę zabezpieczającą oraz kontroler zasilania oznaczony AKE4TH.
Po wylutowaniu diody oraz AKE4TH, nadal miałem zwarcie na tej gałęzi zasilania. Za pomocą próby zwarciowej i izopropanolu wywnioskowałem iż uszkodzony jest CPU. Miałem rację, bo zwarcie ustąpiło po wylutowaniu CPU(S4LN045X01-8030).

Czy jeżeli wstawię w tę płytę sprawny układ S4LN045X01-8030 (dostępne na aliexpress), to mam szanse na odczyt danych?
Mam też identyczny, sprawny dysk z którego zabiorę sobie kontroler zasilania. Mógłbym też przelutować sam S4LN045X01-8030, ale nie mam sita.

Proszę o wskazówki.

Re: Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

przez Google Adsense [BOT] 14 marca 2019, 16:49

#2 Re: Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

przez arvika 17 marca 2019, 19:19
W tym przypadku kotnroler jest nie opracowany dla metody chip-off. Nie weryfikowałem czy szyfruje on dane AES lub innym algorytmem, więc na chwilę obecną i tak jedyna możliwość to próba naprawy tego dysku. Najbezpieczniej jakbyś kupił 100% taki sam dysk i przerzucił z niego kontroler, a nie sam układ od Chińczyka.

#3 Re: Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

przez poster 17 marca 2019, 21:59
Mam taki sam, sprawny dysk. Problemem jest brak sita do okulkowania kontrolera, stąd pomysł do zakupu od chinczyka.

#4 Re: Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

przez novitech 18 marca 2019, 06:55
poster napisał(a):Problemem jest brak sita do okulkowania kontrolera

Nie przesadzajmy, troszeczkę cierpliwości i bez sita postawisz, nie ma się co bać ;) Dasz radę.

Re: Samsung PM851 256GB spalony kontroler, odzysk danych

przez Google Adsense [BOT] 18 marca 2019, 06:55
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).