• Ładowarka do wózka inwalidzkiego Z-TECH BIKE KFT

#1 Ładowarka do wózka inwalidzkiego Z-TECH BIKE KFT

от TripleH 28 Март 2019, 16:53
Witajcie. Próbuję pomóc Panu na wózku, któremu popsuła się ładowarka. Nie jestem w tym specjalistą, więc proszę Was o pomoc.
Ładowarka Z_TECH BIKE KFT 48V 3A
Oznaczenie płyty SP81Z8.PCB
Ładowarka podłączona do prądu zaświeca zieloną diodę, ale na wyjściu brak napięcia. O dziwo na DC+ i na DC- jest 55V w odniesieniu do masy kondensatora.
Nie wiem, czy dobrze rozumiem działanie tej ładowarki. W linii DC- jest układ na tyrystorze BT151 500r który pod pewnymi warunkami powinien spowodować pojawienie się masy na DC-. Nie mogę jednak zrozumieć zasady działania tego układu.
Na zdjęciu zaznaczam co wymieniłem. Kondensatory, rezystory tht i smd pomierzone.
Pomóżcie zrobić dobry uczynek.
Изображение
Изображение
Изображение

Re: Ładowarka do wózka inwalidzkiego Z-TECH BIKE KFT

от Google Adsense [BOT] 28 Март 2019, 16:53

#2 Re: Ładowarka do wózka inwalidzkiego Z-TECH BIKE KFT  [РЕШЕНО]

от matic 28 Март 2019, 17:26
TripleH писал(а):W linii DC- jest układ na tyrystorze BT151 500r który pod pewnymi warunkami powinien spowodować pojawienie się masy na DC-. Nie mogę jednak zrozumieć zasady działania tego układu.
Hello!
Yes, that thyristor goes to the conductive state only, when the battery (accumulator) is detected on the output (and the charger is connected to the mains socket of course).
The condition is that, the battery (accumulator) have some voltage. If the battery is completely discharged (close to 0V) the charger will not start charge, because the battery is considered as bad.

Measure the voltage on the battery.

#3 Re: Ładowarka do wózka inwalidzkiego Z-TECH BIKE KFT

от TripleH 2 Апрель 2019, 10:09
Dziękuję matic za naprowadzenie na właściwy trop i wyjaśnienie działania tego układu na BT151.
Przyczyną awarii była przegnita kostka w wózku inwalidzkim. W samej ładowarce przebity tranzystor pnp i diak. Po naprawie ładowarki i instalacji wózka wszystko wróciło do normy.
Dziękuję za pomoc. Dobry uczynek spełniony.

Re: Ładowarka do wózka inwalidzkiego Z-TECH BIKE KFT

от Google Adsense [BOT] 2 Апрель 2019, 10:09