• Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Dzaro5 4 kwietnia 2019, 18:49
Witam. Laptop Lenovo Z51-70 płyta LA-C282P Windows 10 Home. Po instalacji sterowników do grafiki dedykowanej AMD Radeon system wyrzuca niebieski ekran z komunikatem "thread stuck in device driver". Dotychczas wykonałem: Programowanie BIOS, wymianę układu graficznego na nowy z Kocham-Basię, reballing VRAMów ale problem dalej ten sam.
Po przełączeniu na grafikę UMA only laptop działa poprawnie.
Mam również na serwisie drugi taki sam laptop z tym samym objawem wobec którego na razie nie podejmowałem działań serwisowych.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Google Adsense [BOT] 4 kwietnia 2019, 18:49

#2 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Lesio23 4 kwietnia 2019, 19:20
Jakie sterowniki instalujesz? Najnowsze?
Ten komunikat to wina sterowników.

#3 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Dzaro5 6 kwietnia 2019, 14:44
Witam. Dzisiaj wykonałem następujące czynności serwisowe:
1. Zainstalowałem czysty Windows 10 Home bez podłączania laptopa do internetu
2. Wyłączyłem Windows Update
3. Zaktualizowałem BIOS ze strony Lenovo do najnowszej wersji - update przebiegł bez problemów
4. Zainstalowałem sterowniki grafiki Intel ze strony Lenovo - bez problemów
5. Zainstalowałem sterowniki grafiki AMD Radeon ze strony Lenovo - podczas instalacji bluescreen
6. Zainstalowałem sterowniki ze strony AMD ATi do grafiki R9 M375 - na 52% instalacji kompletnie zawiesił się system - po restarcie bluescreen po ekranie logowania Windows
7. Zainstalowałem czysty Windows 7 Home + wszystkie sterowniki. Radeon jest widziany w managerze urządzeń ale jest przy nim żółty wykrzyknik

Proszę o podpowiedź co jeszcze może powodować takie problemy

#4 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Lesio23 6 kwietnia 2019, 14:54
Zainstaluj starsza wersję sterowników do AMD.

#5 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Dzaro5 6 kwietnia 2019, 17:17
Zainstalowana wersja sterowników AMD ze strony Lenovo jest z 18.07.2016

#6 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez matic 6 kwietnia 2019, 17:35
The GPU AMD chip is probably bad. It need to be replaced.

#7 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Lesio23 6 kwietnia 2019, 20:31
matic napisał(a):The GPU AMD chip is probably bad. It need to be replaced.

Kolega wymieniał już układ na nowy.

Zainstalowana wersja sterowników AMD ze strony Lenovo jest z 18.07.2016

Instowałeś najnowsze sterowniki?

#8 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez dominik555 6 kwietnia 2019, 23:06
Układ dobrze siedzi? Może zostały pozostałości po czarnym kleju?

#9 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Dzaro5 10 kwietnia 2019, 06:22
Witam, Zamówiłem na Allegro płytę, którą sprzedający wystawił jako: "regenerowana 100% sprawna" wymieniłem i zainstalowałem:
1. Windows 10 Home w jednej ze starszych wersji ( z połowy 2018 roku) i przed połączeniem z siecią wyłączyłem Windows Update
2. Sterowniki ze strony Lenovo w kolejności: Intel Chipset / Intel MEI / Intel Graphics / AMD Radeon Graphics - laptop działa
3. Następnie powtórzyłem dokładnie tą samą procedurę instalacyjną na płycie, która sprawiała problemy - przy instalacji tych samych sterowników do Radeona bluescreen.
Wszystko więc wskazuje na usterkę sprzętową płyty głównej. Układ był stawiany już 2 razy na kulach PB a czarny klej został dokładnie wyczyszczony. Zreballowane na PB zostały również VRAMY.
Gdyby Szanowni Forumowicze mieli jeszcze jakieś pomysły co do tego problemu to proszę o podpowiedzi

#10 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez adam4333 10 kwietnia 2019, 11:51
Witam.
Możesz jeszcze podmieć VRAMY jeśli to nie pomoże, pozostaję ci tylko sprawdzanie połączeń, co będzie bardzo utrudnione ze względu na brak schematu.

Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

przez Google Adsense [BOT] 10 kwietnia 2019, 11:51
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).