• Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Dzaro5 4 Квітня 2019, 18:49
Witam. Laptop Lenovo Z51-70 płyta LA-C282P Windows 10 Home. Po instalacji sterowników do grafiki dedykowanej AMD Radeon system wyrzuca niebieski ekran z komunikatem "thread stuck in device driver". Dotychczas wykonałem: Programowanie BIOS, wymianę układu graficznego na nowy z Kocham-Basię, reballing VRAMów ale problem dalej ten sam.
Po przełączeniu na grafikę UMA only laptop działa poprawnie.
Mam również na serwisie drugi taki sam laptop z tym samym objawem wobec którego na razie nie podejmowałem działań serwisowych.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu

Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Google Adsense [BOT] 4 Квітня 2019, 18:49

#2 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Lesio23 4 Квітня 2019, 19:20
Jakie sterowniki instalujesz? Najnowsze?
Ten komunikat to wina sterowników.

#3 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Dzaro5 6 Квітня 2019, 14:44
Witam. Dzisiaj wykonałem następujące czynności serwisowe:
1. Zainstalowałem czysty Windows 10 Home bez podłączania laptopa do internetu
2. Wyłączyłem Windows Update
3. Zaktualizowałem BIOS ze strony Lenovo do najnowszej wersji - update przebiegł bez problemów
4. Zainstalowałem sterowniki grafiki Intel ze strony Lenovo - bez problemów
5. Zainstalowałem sterowniki grafiki AMD Radeon ze strony Lenovo - podczas instalacji bluescreen
6. Zainstalowałem sterowniki ze strony AMD ATi do grafiki R9 M375 - na 52% instalacji kompletnie zawiesił się system - po restarcie bluescreen po ekranie logowania Windows
7. Zainstalowałem czysty Windows 7 Home + wszystkie sterowniki. Radeon jest widziany w managerze urządzeń ale jest przy nim żółty wykrzyknik

Proszę o podpowiedź co jeszcze może powodować takie problemy

#4 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Lesio23 6 Квітня 2019, 14:54
Zainstaluj starsza wersję sterowników do AMD.

#5 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Dzaro5 6 Квітня 2019, 17:17
Zainstalowana wersja sterowników AMD ze strony Lenovo jest z 18.07.2016

#6 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

matic 6 Квітня 2019, 17:35
The GPU AMD chip is probably bad. It need to be replaced.

#7 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Lesio23 6 Квітня 2019, 20:31
matic написав:The GPU AMD chip is probably bad. It need to be replaced.

Kolega wymieniał już układ na nowy.

Zainstalowana wersja sterowników AMD ze strony Lenovo jest z 18.07.2016

Instowałeś najnowsze sterowniki?

#8 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

dominik555 6 Квітня 2019, 23:06
Układ dobrze siedzi? Może zostały pozostałości po czarnym kleju?

#9 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Dzaro5 10 Квітня 2019, 06:22
Witam, Zamówiłem na Allegro płytę, którą sprzedający wystawił jako: "regenerowana 100% sprawna" wymieniłem i zainstalowałem:
1. Windows 10 Home w jednej ze starszych wersji ( z połowy 2018 roku) i przed połączeniem z siecią wyłączyłem Windows Update
2. Sterowniki ze strony Lenovo w kolejności: Intel Chipset / Intel MEI / Intel Graphics / AMD Radeon Graphics - laptop działa
3. Następnie powtórzyłem dokładnie tą samą procedurę instalacyjną na płycie, która sprawiała problemy - przy instalacji tych samych sterowników do Radeona bluescreen.
Wszystko więc wskazuje na usterkę sprzętową płyty głównej. Układ był stawiany już 2 razy na kulach PB a czarny klej został dokładnie wyczyszczony. Zreballowane na PB zostały również VRAMY.
Gdyby Szanowni Forumowicze mieli jeszcze jakieś pomysły co do tego problemu to proszę o podpowiedzi

#10 Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

adam4333 10 Квітня 2019, 11:51
Witam.
Możesz jeszcze podmieć VRAMY jeśli to nie pomoże, pozostaję ci tylko sprawdzanie połączeń, co będzie bardzo utrudnione ze względu na brak schematu.

Re: Lenovo Z51-70 LA-C282P bluescreen na grafice dedykowanej AMD

Google Adsense [BOT] 10 Квітня 2019, 11:51
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей