• Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez TripleH 24 kwietnia 2019, 09:16
Lenovo C560
MB: LA-A061P
CPU: intel core i3-4130T SR1CJ
GPU: NVIDIA N14M-GE2-B
PCH:SR177
KBC: ENE KB9012QF
BIOS: W25Q64FVSSIQ
Sprzęt trafił do mnie z artefaktami podczas uruchamiania. Podejrzewałem grafikę, jednak po zrobieniu porządku w sterownikach grafika pracuje poprawnie w testach FurMark.
Myślałem, że problem rozwiązany, jednak po uruchomieniu na zasilaczu klienta artefakty powróciły i dodatkowo komputer zaczął strasznie zamulać. Dopiero po podłączeniu z powrotem pod serwisowy uruchamiał się poprawnie. W tej chwili zwykle uruchamia się normalnie. Raz na któreś uruchomienie wracają artefakty które ustępują po wygaszeniu monitora i ponownym odpaleniu lub po pojawieniu się ekranu uruchamiania systemu. Po uruchomieniu systemu już nie występują.
Do tej pory przeprogramowałem bios i układ KBC, podmieniałem ram, postawiłem system na nowo.
Zauważyłem, że artefakty częściej pojawiają się przy zimnym sprzęcie. Jak się zagrzeje występują rzadziej.
W jaki sposób można sprecyzować co jest uszkodzone? Czy GPU, czy PCH?

Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez Google Adsense [BOT] 24 kwietnia 2019, 09:16

#2 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez TripleH 24 kwietnia 2019, 09:45
Teraz testuje wyłącznie na serwisowym. Zasilacz klienta jest nieoryginalny. Napięcie daje poprane, ale podejrzewam brak wydajności. Lenovo posiada jedynie wyjście hdmi. Po uruchomieniu systemu obraz jest poprawny. Sprzęt trafił do mnie z Win 10. Podejrzewałem problem ze sterownikami, bo raz uruchamiał się poprawnie i wszystko działało. System pracował stabilnie, temperatury w normie, FurMark bez problemów. Innym razem w biosie artefakty. System się uruchamiał, obraz wracał, ale system działał ociężale, nic nie można było zrobić. Pomagały restarty lub zmiana w biosie opcji uruchamiania na grafice zintegrowanej lub dedykowanej. Dlatego pierwsza myśl to wywalony wsad bios lub kbc. Jednak wgranie czystych wsadów nic nie dało. Postawiłem nowy system, na nowym dysku. Windows 7. W tej chwili jak uruchamiam zimny, to pojawiają się artefakty w biosie. W tle słychać uruchamianie windowsa. Po restarcie brak artefaktów, system pracuje stabilnie. Mogę do woli restartować. Katuje teraz procesor orthosem i wszystko wygląda ok. Kurcze daje mi w kość to Lenovo.

#3 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez sebastiank 25 kwietnia 2019, 09:16
Sprawdź czy w BIOSie jest możliwość wyboru grafiki - jeśli tak sprawdź na której występuje problem,
Jeśli nie ma takiej możliwości - podstaw RAM i procesor, sprawdź memtest-em.

#4 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez TripleH 6 maja 2019, 16:01
Wybór grafiki jest, ale na obydwu losowo występuje problem. Podstawiłem ram i procesor, bez zmian. Kiedy system jest uruchomiony wszystkie testy przechodzi bez zająknięcia. Testowałem również softem od Lenovo. Moje podejrzenia kieruję w stronę układu U20 RTD2136R . Wprawdzie pomiary nie wykazują nic niepokojącego, ale znalazłem informację, że lubi padać. Czy możliwe, że ten układ w taki sposób kończy żywot? Cewki L9 i L10 na jego zasilaniu wyglądają na lekko przegrzane. Dodam, że nawet jeśli na ekranie mam artefakty, to na monitorze pod hdmi obraz jest ok.
Obrazek

#5 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez notfound 6 maja 2019, 20:32
Witam TripleH,

miałem już podobne problemy w dwóch All in One:
1. Aspire U5-610
2. Toshiba PX30T
W obu przypadkach musiałem wymienić panel TFT.
Otrzymałem do naprawy w tym samym czasie.
Wymieniałem wszystkie kostki w elektronice paneli, straciłem, jak Ty bardzo dużo czasu,
nic nie pomoglo, dopiero zabudowa nowych paneli.
Spróbuj podstawić nowy panel.

Pozdrawiam
notfound

#6 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez robertw88 7 maja 2019, 02:05
Czy słychać cewki zasilania?

#7 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez TripleH 7 maja 2019, 10:31
Muszę przyznać, że podejrzewałem matrycę, ale zmyliło mnie to, że w większości przypadków odpala normalnie i nie wykazuje żadnych odchyleń od normy w testach lcd. Będę musiał skonsultować z klientem, czy zdecyduje się na wymianę matrycy. Niestety nie posiadam takiej na próbę.

#8 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez TripleH 8 maja 2019, 13:34
Nie chcę tematu męczyć, ale nie mogę znaleźć matrycy do tego AiO i dla potwierdzenia diagnozy nagrałem filmik z zachowania sprzętu. Mam nadzieję, że link do YT nie jest zabroniony. Może któryś z bardziej doświadczonych kolegów pomoże upewnić się co do diagnozy.

https://www.youtube.com/watch?v=_tZtOR49X8Y&t=1s

#9 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez notfound 8 maja 2019, 14:54
Witam TripleH,

jak widzę na filmiku matryca C560 reaguje na puknięcie, co wskazywałoby na mechaniczną przyczynę zaklócen.
W moich przypadkach pukanie, czy też wibracje nie pomagały, uszkodzenia były we wzmaczniaczach sygnałów sterowania
matrycy na taśmach giętkich samego panelu. Wszystkie połączenia klejowe taśm giętkich z płytką elektroniki były na 100 procent w porządku.
W Twoim przypadku musi być gdzieś brak kontaktu albo zimny lut.
Sprawdzałeś dokladnie obydwa złącza kabla matrycy?
Sprawdź też połączenia klejowe taśm giętkich na płytce elektroniki matrycy.

Dostać matrycę LTM230HT12, bo najprawdopodobnie taka jest zabudowana, jest bardzo ciężko w przystępnej cenie.
Ja już też w C560 panel wymieniałem, bo klient zbił. Użyłem matrycy LTM230HT05 z jakiegoś 23 calowego monitora Samsunga,
ale musiałęm zmienić na płytce elektroniki panela złącze 30 pinowe z taśmy pasujące do kabla C560 (pinowo passują 1 do 1)
i wymienić kabel podświetlenia matrycy ze 4-stykowego na 6-stykowe.

Pozdrawiam
notfound

#10 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez robertw88 8 maja 2019, 16:40
Dla testu możesz użyć matrycy o innym rozmiarze, wówczas sprawdzisz czy winna jest matryca, czy taśma.

#11 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez TripleH 8 maja 2019, 17:00
Dzieki notfound za wskazówki. Spieszę z objaśnieniem co się dzieje na filmie. Otóż komputer uruchamia się do ekranu Lenovo, po czym pojawiają się zakłócenia. W tle system uruchamia się normalnie i po 1 minucie wygasza się ekran. Pukniecie w matryce ma na celu wybudzenie ekranu. Po wybudzeniu działa już normalnie. Próbowałem w trakcie występowania artefaktów naciskac brzegi matrycy, ruszać, dociskać przewód i wtyczki matrycy i zero reakcji. Jedynie wygaszenie i wybudzenie ekranu przywraca mu sprawność. Dodam, że żeby nagrać ten filmik musiałem kilkanascie razy uruchomić komputer. Usterka występuje sporadycznie lub kilka razy pod rząd.
Z dodatkowych obserwacji:
Co jakiś czas system uruchamia się bardzo powoli. Dłużej ładuje się pulpit i staje się mało responsywny. Trzeba odczekać kilka sekund np na reakcje na kliknięcie. Problem nie występuje kiedy odpalam system z dysku ssd(hdd sprawny, sprawdzany, system świeży).
RTD2136R wydaje się nagrzewać. Jest on z drugiej strony płyty. Z racji krótkich przewodów płyta jest w obudowie, jednak miejsce w którym jest robi się wyczuwalnie cieplejsze. Czasami prąd podczas uruchamiania skacze do 3,5A jednak jest to tak nieregularne, że nie jestem w stanie wyłapać żadnej prawidłowości.
Dzięki za przydatne wskazówki odnośnie zamiennika matrycy. W razie czego na pewno skorzystam.

#12 Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez Vogelek23 8 maja 2019, 18:59
TripleH napisał(a):Mam nadzieję, że link do YT nie jest zabroniony.
Nie jest - a jeśli ID filmu zamkniemy w tagach "youtube", film wyświetli się bezpośrednio w poście (nie trzeba przechodzić na stronę Youtube'a).

Kod: Zaznacz cały[youtube]ID_FILMU[/youtube]

W przypadku filmów MP4, można je zamieszczać jako załączniki do postu (wyświetlą się również w poście, jak filmy z Youtube'a w tagach), ale przewaga jest taka, że film zostaje na forum - dostępność filmu nie zależy wtedy od kaprysu serwisów zewnętrznych i ich właścicieli.

Re: Lenovo C560 artefakty podczas uruchamiania.

przez Google Adsense [BOT] 8 maja 2019, 18:59
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).