• Problem z windows po programowaniu BIOS

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Problem z windows po programowaniu BIOS

Rayu85 24 Квітня 2019, 21:56
Witam,
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że po programowaniu kości BIOS nie chce wystartować windows? Bluescrean przy ładowaniu systemu.
Świeży system postawiony na innym dysku nie sprawia problemów.

Będę wdzięczny za odpowiedz ;)
Nie chce klienta bez sensu naciągać na instalację systemu dodatkowo :)

Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Google Adsense [BOT] 24 Квітня 2019, 21:56

#2 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Lesio23 24 Квітня 2019, 22:01
Jaki Windows?
Może to być przypadek, że po przeprogramowaniu bios system nie startuje poprawienie. Jesteś pewny, że Windows przed naprawą płyty uruchamiał się poprawnie?
Jeśli wsad bios ożywił płytę, a także stary dysk jest sprawny to flash bios nie powinien tu mieć wpływu.

#3 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Rayu85 24 Квітня 2019, 22:11
Windows 7 Pro
Pewności nie mam, żadnej :) Klient nie zgłaszał, że były problemy z systemem przed awarią komputera.
Sytuacja o tyle dziwna, że nie mam pewności czy to właśnie programowanie kości ożywiło płytę, ale jest to najbardziej prawdopodobne :)

#4 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Vogelek23 24 Квітня 2019, 23:23
Rayu85 написав:Klient nie zgłaszał, że były problemy z systemem przed awarią komputera.
To nie znaczy, że ich nie było. Nie znaczy to też, że usterka wsadu BIOS nie miała wpływu na system operacyjny.

Rayu85 написав:Bluescrean przy ładowaniu systemu.
Czyli w zasadzie nic nie napisałeś. Dać Ci telefon do wróżki??? ==> co-jest-przyczynna-uszkodzenia-wsadu-bios-co-powiedziec-klientowi-t56451.html

Rayu85 написав:Świeży system postawiony na innym dysku nie sprawia problemów (...) Nie chce klienta bez sensu naciągać na instalację systemu dodatkowo
Ale chyba jednak będziesz musiał przeinstalować ten system.

#5 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

morph 25 Квітня 2019, 09:28
Witaj
Próbowałeś w trybie awaryjnym?
Jaka to platforma?
Nie podajesz żadnych istotnych informacji to jak mamy Ci pomóc.

#6 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Rayu85 25 Квітня 2019, 11:07
Faktycznie za wiele nie napisałem :( już się poprawiam ;)

Laptop Dell Precision 4700M, Windows 7 Pro
Z tego co zdążyłem zauważyć kod błędu to 0xc0000034
Przeprogramowane zostały kości BIOS wsad: dell-precision-m4700-mb-compal-la-7931p-qar00-t52659.html
Historię naprawy można znaleźć tutaj: dell-m4700-qar00-la-7931p-rev1-0-wylacza-sie-przy-starcie-plus-migajace-diody-t56423.html

Znalazłem opis tego błędu:
"Magazyn danych konfiguracji rozruchu zawiera nieprawidłowy obiekt.
Kod błędu: 0xc0000034"

Nie próbowałem uruchomić w trybie awaryjnym.

#7 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Vogelek23 25 Квітня 2019, 16:30
Powinieneś kontynuować w starym wątku, skoro problem dotyczy tej samej maszyny. I jeszcze raz powtórzę: chyba jednak będziesz musiał przeinstalować ten system. Zanim jednak to zrobisz, podłącz dysk do dowolnego komputera (do portu SATA lub przez kieszeń USB) i odczytaj SMART dysku, np. programem HD Tune. Wyniki zamieść na forum.

#8 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS  [РІШЕНО]

Rayu85 27 Квітня 2019, 14:17
Pisząc post nie chciałem nawiązywać do konkretnej naprawy a poruszyć temat w taki sposób aby inni mogli w przyszłości łatwiej znaleźć rozwiązanie podobnego problemu. Przepraszam jeśli tym wprowadziłem zamieszanie :(
SMART nie wykazało żadnych błędów więc nie zamieszczam raportu.
Problem udało się rozwiązać. Bios domyślnie ustawił dysk w trybie RAID, co powodowało problemy ze startem.
Po zmianie na ACHI system zaczął się uruchamiać poprawnie.

Dziękuję za pomoc, wątek można oznaczyć jako rozwiązany :)

#9 Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Vogelek23 28 Квітня 2019, 17:00
Rayu85 написав:SMART nie wykazało żadnych błędów więc nie zamieszczam raportu.
To, że SMART nie raportuje parametrów jako błędne, nie znaczy, że dysk błędów nie ma lub nie kończy się jeszcze jego żywot. Proszę pamiętać na przyszłość - jeśli ktoś pyta o zamieszczenie raportu, to należy go po prostu zamieścić. Ponadto, własne wątki możesz zamykać samodzielnie - a nawet jest to wysoce wskazane.

Re: Problem z windows po programowaniu BIOS

Google Adsense [BOT] 28 Квітня 2019, 17:00

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість