• Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain: the device's manufacturer, full model and the brief description of problem.
  2. Topic message should contain: the PCB marking code (required in case of hardware repairs), an extended description of problem, things you have checked/replaced/measured, your conclusions and the question. If you are not able to find the PCB marking code, please read THIS TOPIC. If you still cannot locate the PCB markings, please upload a clean, both-side photos of the mainboard - it is required to remove any films, modules or brackets possibly covering these markings.
  3. Before posting a new topic please read all topics in TRAININGS subforum and make a preliminary diagnostic based on the content of those trainings.
  4. Uploading of any complete schematics, BIOS / firmware files or any other kind of documentation, or linking to 3rd party websites with such files, is STRICTLY PROHIBITED. You can only upload the small portion of documentation or, link to BIOS file on UNVERIFIED BIOS FILES subforum, which simplifies the diagnostics/repair. You are not allowed to upload more then one complete page of instruction/schematic per single topic. The file you upload must not contain any watermarks, "confidential" markings, links or email addresses and cannot be password-protected.
  5. It is only permitted to describe one faulty device per single topic - you should always open a new topic for each subsequent device.
  6. Requesting of the full schematics, BoardView files, BIOS files or any other kind of documentation is NOT ALLOWED in this subforum. If you need to ask for any of these, you should open a new topic in DOCUMENTATION/BIOS REQUEST subforum.

#1 Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by konatsu 24 April 2019, 20:33
Witam,
Mam problem z zasilaczem do TV.
Jest to moja pierwsza naprawa takiego zasilacza z TV :) i nie bardzo rozumiem jak to ma działać.
Zasilacz po podaniu napięcia z sieci pali bezpiecznik.

Nie mam schematu i nie potrafię sobie wymyślić jak to ma działać.
Klucze IRF840 mają dren na nodze 2 i obudowie przyczepionej do radiatora, który jest podłączony do masy.
Dodatkowo MOSFETy te są połączone szeregowo:
IRF840(1)
S: masa
D: IRF840(2) noga 3(S)

IRF840(2)
D: idzie na + głównych kondensatorów

Czyli masa z radiatora i tak powędruje na + na tych kondensatorach.

Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by Google Adsense [BOT] 24 April 2019, 20:33

#2 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by Vogelek23 24 April 2019, 23:03
konatsu wrote:Klucze IRF840 mają dren na nodze 2 i obudowie przyczepionej do radiatora, który jest podłączony do masy.
Zamieść fotografie OBU stron płyty, po ściągnięciu wszystkich radiatorów. I używaj numerów referencyjnych (np. QP801S, QM803S) zamiast "nicniemówiących" oznaczeń tranzystorów. Oryginalnie te tranzystory powinny być w obudowie izolowanej (całe w plastiku) - być może ktoś próbował "naprawiać" ten zasilacz i wpakował jakiś nieizolowany szmelc.

konatsu wrote:Nie mam schematu i nie potrafię sobie wymyślić jak to ma działać.
W skrócie - tranzystory QP801S i QP802S wraz ze sterownikiem ICP801 tworzą obwód PFC. Blok główny to sterownik ICM801 wraz z tranzystorami QM803S oraz QM804S, pracującymi w układzie półmostkowym. Schemat tego zasilacza: schemat-zasilacza-samsung-pd46a0-bdy-bn44-00422b-t56452.html

#3 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by konatsu 25 April 2019, 04:51
Image
Image

Poz zdjęciu radiatorów widzę że to raczej nie oryginalne lutowanie.

Wstawić oryginalne TK8A50D czy coś innego?

#4 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by Vogelek23 25 April 2019, 16:01
konatsu wrote:Wstawić oryginalne TK8A50D czy coś innego?
Jeśli masz dostęp do oryginalnych tranzystorów to jak najbardziej. W zasadzie podejdzie tutaj dowolny N-MOSFET o napięciu D-S = 500-800V, prądzie drenu 8-12A i rezystancji Rds(ON) nie wyższej, niż 0,7Ω. Pamiętaj, że muszą one być w izolowanej obudowie (SC-67, TO-220F lub TO-220FP).

#5 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by konatsu 25 April 2019, 17:49
Wstawiłem nowe IRF840 ale musiałem zastosować podkładki silikonowe. Zasilacz działa mam wszystkie napięcia z tabeli przy CNM803.

Niestety nie pojawia się kontrola standby, nie reaguje na przycisk i nie reaguje na pilota.

Próbowałem wgrać nowy wsad, ale nic to nie zmieniło. Nie mam programatora flash aby wgrać nową zawartość.
Co mogę sprawdzić na takiej płycie?

#6 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by Vogelek23 25 April 2019, 19:19
konatsu wrote:Niestety nie pojawia się kontrola standby
Co masz dokładnie na myśli? Nie masz stanu wysokiego na PS-ON po wciśnięciu włącznika lub przycisku na pilocie? Bo rozumiem, że napięcie standby (A5V) jest obecne i prawidłowe? Jeśli tak, to dalszych przyczyn niesprawności będzie trzeba poszukać na płycie głównej, co wykracza poza ramy tego wątku.

konatsu wrote:Wstawiłem nowe IRF840 ale musiałem zastosować podkładki silikonowe.
Przy impulsach o dość wysokim napięciu to może nie wystarczyć - chyba, że zastosowałeś takie podkładki z tulejkami pod śruby:

Image

#7 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by konatsu 25 April 2019, 19:32
PS-ON mam 3.59V od razu po podaniu napięcia z sieci.
A5V = 5.360V
B5V =5.359V
Vamp =12.77V
B13V =12.77V
PWM_DIM =0V
BLU_On/Off =4.96V

Przy impulsach o dość wysokim napięciu to może nie wystarczyć - chyba, że zastosowałeś takie podkładki z tulejkami pod śruby:

Zastosowałem osobno podkładkę i osobno tulejki pod śruby.

#8 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by Vogelek23 25 April 2019, 20:23
konatsu wrote:Zastosowałem osobno podkładkę i osobno tulejki pod śruby.
Bardzo dobrze. Mam tylko nadzieję, że ta przekładka silikonowa jest na tyle miękka, że nie potrzebowałeś pasty termoprzewodzącej.

Wobec powyższego, niniejszy wątek został wyczerpany, więc proszę o jego zamknięcie po napisaniu postu podsumowującego. Przypomnę tylko, że ostatnim postem wątku musi być post autora tematu, aby mógł on przyznać pomocnej osobie punkt "Pomógł", jeśli uzna to za stosowne - przy czym wątek musi zawierać rozwiązanie problemu, napisane przez autora właśnie w tym ostatnim poście podsumowującym.

#9 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by konatsu 26 April 2019, 04:39
Bardzo dobrze. Mam tylko nadzieję, że ta przekładka silikonowa jest na tyle miękka, że nie potrzebowałeś pasty termoprzewodzącej.

Tak zastosowałem podkładkę silikonowa.

Podsumowując, problemem okazał się wstawiony przez kogoś w miejsce QP801S i QP802S(TK8A50D) IRF840 w nie izolowanej obudowie podającej dren na radiator podłączony do masy. Skutkowało to zwarciem za mostkiem BD801S i przepalaniem sie głównego bezpiecznika FP801S.
Problem rozwiązałem wstawiając nowe IRF840 w miejsce QP801S i QP802S stosując do tego podkładki silikonowe i tulejki.
Dodatkowo miałem urwanego pada pod CM851.

Dzięki @Vogelek23 za pomoc i schemat.

Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

by Google Adsense [BOT] 26 April 2019, 04:39