• Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от konatsu 24 Апрель 2019, 21:33
Witam,
Mam problem z zasilaczem do TV.
Jest to moja pierwsza naprawa takiego zasilacza z TV :) i nie bardzo rozumiem jak to ma działać.
Zasilacz po podaniu napięcia z sieci pali bezpiecznik.

Nie mam schematu i nie potrafię sobie wymyślić jak to ma działać.
Klucze IRF840 mają dren na nodze 2 i obudowie przyczepionej do radiatora, który jest podłączony do masy.
Dodatkowo MOSFETy te są połączone szeregowo:
IRF840(1)
S: masa
D: IRF840(2) noga 3(S)

IRF840(2)
D: idzie na + głównych kondensatorów

Czyli masa z radiatora i tak powędruje na + na tych kondensatorach.

Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от Google Adsense [BOT] 24 Апрель 2019, 21:33

#2 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от Vogelek23 25 Апрель 2019, 00:03
konatsu писал(а):Klucze IRF840 mają dren na nodze 2 i obudowie przyczepionej do radiatora, który jest podłączony do masy.
Zamieść fotografie OBU stron płyty, po ściągnięciu wszystkich radiatorów. I używaj numerów referencyjnych (np. QP801S, QM803S) zamiast "nicniemówiących" oznaczeń tranzystorów. Oryginalnie te tranzystory powinny być w obudowie izolowanej (całe w plastiku) - być może ktoś próbował "naprawiać" ten zasilacz i wpakował jakiś nieizolowany szmelc.

konatsu писал(а):Nie mam schematu i nie potrafię sobie wymyślić jak to ma działać.
W skrócie - tranzystory QP801S i QP802S wraz ze sterownikiem ICP801 tworzą obwód PFC. Blok główny to sterownik ICM801 wraz z tranzystorami QM803S oraz QM804S, pracującymi w układzie półmostkowym. Schemat tego zasilacza: schemat-zasilacza-samsung-pd46a0-bdy-bn44-00422b-t56452.html

#3 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от konatsu 25 Апрель 2019, 05:51
Изображение
Изображение

Poz zdjęciu radiatorów widzę że to raczej nie oryginalne lutowanie.

Wstawić oryginalne TK8A50D czy coś innego?

#4 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от Vogelek23 25 Апрель 2019, 17:01
konatsu писал(а):Wstawić oryginalne TK8A50D czy coś innego?
Jeśli masz dostęp do oryginalnych tranzystorów to jak najbardziej. W zasadzie podejdzie tutaj dowolny N-MOSFET o napięciu D-S = 500-800V, prądzie drenu 8-12A i rezystancji Rds(ON) nie wyższej, niż 0,7Ω. Pamiętaj, że muszą one być w izolowanej obudowie (SC-67, TO-220F lub TO-220FP).

#5 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от konatsu 25 Апрель 2019, 18:49
Wstawiłem nowe IRF840 ale musiałem zastosować podkładki silikonowe. Zasilacz działa mam wszystkie napięcia z tabeli przy CNM803.

Niestety nie pojawia się kontrola standby, nie reaguje na przycisk i nie reaguje na pilota.

Próbowałem wgrać nowy wsad, ale nic to nie zmieniło. Nie mam programatora flash aby wgrać nową zawartość.
Co mogę sprawdzić na takiej płycie?

#6 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от Vogelek23 25 Апрель 2019, 20:19
konatsu писал(а):Niestety nie pojawia się kontrola standby
Co masz dokładnie na myśli? Nie masz stanu wysokiego na PS-ON po wciśnięciu włącznika lub przycisku na pilocie? Bo rozumiem, że napięcie standby (A5V) jest obecne i prawidłowe? Jeśli tak, to dalszych przyczyn niesprawności będzie trzeba poszukać na płycie głównej, co wykracza poza ramy tego wątku.

konatsu писал(а):Wstawiłem nowe IRF840 ale musiałem zastosować podkładki silikonowe.
Przy impulsach o dość wysokim napięciu to może nie wystarczyć - chyba, że zastosowałeś takie podkładki z tulejkami pod śruby:

Изображение

#7 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от konatsu 25 Апрель 2019, 20:32
PS-ON mam 3.59V od razu po podaniu napięcia z sieci.
A5V = 5.360V
B5V =5.359V
Vamp =12.77V
B13V =12.77V
PWM_DIM =0V
BLU_On/Off =4.96V

Przy impulsach o dość wysokim napięciu to może nie wystarczyć - chyba, że zastosowałeś takie podkładki z tulejkami pod śruby:

Zastosowałem osobno podkładkę i osobno tulejki pod śruby.

#8 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от Vogelek23 25 Апрель 2019, 21:23
konatsu писал(а):Zastosowałem osobno podkładkę i osobno tulejki pod śruby.
Bardzo dobrze. Mam tylko nadzieję, że ta przekładka silikonowa jest na tyle miękka, że nie potrzebowałeś pasty termoprzewodzącej.

Wobec powyższego, niniejszy wątek został wyczerpany, więc proszę o jego zamknięcie po napisaniu postu podsumowującego. Przypomnę tylko, że ostatnim postem wątku musi być post autora tematu, aby mógł on przyznać pomocnej osobie punkt "Pomógł", jeśli uzna to za stosowne - przy czym wątek musi zawierać rozwiązanie problemu, napisane przez autora właśnie w tym ostatnim poście podsumowującym.

#9 Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от konatsu 26 Апрель 2019, 05:39
Bardzo dobrze. Mam tylko nadzieję, że ta przekładka silikonowa jest na tyle miękka, że nie potrzebowałeś pasty termoprzewodzącej.

Tak zastosowałem podkładkę silikonowa.

Podsumowując, problemem okazał się wstawiony przez kogoś w miejsce QP801S i QP802S(TK8A50D) IRF840 w nie izolowanej obudowie podającej dren na radiator podłączony do masy. Skutkowało to zwarciem za mostkiem BD801S i przepalaniem sie głównego bezpiecznika FP801S.
Problem rozwiązałem wstawiając nowe IRF840 w miejsce QP801S i QP802S stosując do tego podkładki silikonowe i tulejki.
Dodatkowo miałem urwanego pada pod CM851.

Dzięki @Vogelek23 za pomoc i schemat.

Re: Samsung UE40D5500 zasilacz PD46A0_BDY REV 1.3 pali bezpiecznik

от Google Adsense [BOT] 26 Апрель 2019, 05:39