• Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

przez kamil1986 5 maja 2019, 21:03
Witam, posiadam uszkodzona kartę RX580 8gb SAPPHIRE. Brak 5V zwarcie do masy rezystancja na wyjściu stabilizatora w punkcie 1 to 1,5Ω po wykonaniu próby zwarciowej element F400 zaczął się grzać po usunięciu elementu F400 i ponownym pomiarze rezystancji, w punkcie 1 rezystancja wyniosła 2,4kΩ oraz napięcie 5V powróciło karta normalnie się uruchomiła i działa poprawnie. Pytanie czy element F400 to bezpiecznik jeśli nie to co to za element. Stąd moje pytanie ponieważ dokonałem próby zwarciowej w punkcie 1,2,3. Napięcie ustawione na 4.5V, prąd w punkcie 1 to 0,5A w punkcie 2 to 0,5A a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza. Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Obrazek

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

przez Google Adsense [BOT] 5 maja 2019, 21:03

#2 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 5 maja 2019, 21:49
kamil1986 napisał(a):Pytanie czy element F400 to bezpiecznik
Tak - bezpiecznik 2A.

kamil1986 napisał(a):Z mojej obserwacji wynika ze punkt 3 to po prostu masa ponieważ podczas poboru 3,2A kompletnie nic na PCB nie robiło się ani trochę ciepłe.
Przypuszczam, że źle robisz próbę zwarciową (np. za cienkie przewody i większość mocy traci się w nich, zamiast w uszkodzonym elemencie). Dodatkowo, 3A zasilacz w niektórych przypadkach jest bardzo niewystarczający, zaś niektóre zwarcia wymagają prądów rzędu 8-10A, aby wykryć uszkodzenie - być może Twój przypadek właśnie do takich należy.

kamil1986 napisał(a):a w punkcie 3 to 3,2A maksymalny zakres mojego zasilacza
Czyli coś zwiera. To, że sama karta działa (w sensie uruchamia się i daje obraz na wyjściu DVI), nie znaczy, że jest w 100% sprawna. Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

#3 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

przez kamil1986 5 maja 2019, 22:35
Dzięki za odpowiedź Vogelek23

Vogelek23 napisał(a):Sprawdziłeś wszystkie funkcje karty (oba wyjścia Display Port oraz oba wyjścia HDMI)? Sprawdziłeś wizualnie, czy któryś z portów nie jest wewnętrznie uszkodzony (pogięte piny itd.)? I do czego służy przełącznik w górnym lewym rogu karty?

Właśnie to sprawdziłem przed momentem i okazało się że karta działa tylko na obu Display Port . Jak się okazało jeden z portów HDMI jest uszkodzony piny są wciśnięte do środka. Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi oraz czy coś jeszcze jest uszkodzone. Najprawdopodobniej piny w złączu zwierają. Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką. Przełącznik w górnym rogu służy do zmiany biosu.

Obrazek

#4 Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

przez Vogelek23 6 maja 2019, 01:06
kamil1986 napisał(a):Wymienię port i zobaczę czy zwarcie ustąpi
Wystarczy, żebyś poodginał piny uszkodzonego portu tak, żeby nie dotykały metalowej obudowy ani sąsiednich pinów, lub po prostu całkowicie je wyciął - jeśli zwarcie na bezpieczniku (w punkcie 3) ustąpi, masz rozwiązanie. Port i tak trzeba wymienić, zatem większej szkody raczej nie zrobisz.

kamil1986 napisał(a):Podejrzewam że było by to trudne do namierzenia zwarciówką.
Myślę, że przy 10A szybko byś poczuł zapach spalonego plastiku i zobaczył dym z tego uszkodzonego złącza.

Re: Próba zwarciowa oraz identyfikacja elementu RX580 8gb SAPPHIRE

przez Google Adsense [BOT] 6 maja 2019, 01:06