• Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

#1 Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

przez Rayu85 13 maja 2019, 21:44
Witam,
Sytuacja następująca:
Komputer Dell Inspiron 5521 został zakupiony z systemem Windows 8. Klucz systemu zapisany jest w kości BIOS. Klient wykonał aktualizację do Windows 10 Home w momencie gdy było to darmowe.

W komputerze wysiadł dysk. Klient chciałby mieć na nowym dysku zainstalowany nadal system Windows 10 Home.
Podczas instalacji systemu windows 8.1 instalator nie pyta o wprowadzenie klucza i bez problemu się aktywuje.

Natomiast Windows 10 podczas instalacji prosi o podanie klucza. Instalację wykonałem klikając "nie posiadam klucza Windows".
Po zainstalowaniu systemu z zakładce "aktywacja" mam informację "System Windows został aktywowany przy użyciu licencji cyfrowej".

Instalator pobrałem z serwerów Microsoftu za pomocą narzędzia WINDOWS ISO DOWNLOADER więc powinna to być czysta instalka systemu.
Konto zostało utworzone jako offline. Klient sam musi zalogować się na swoje konto Microsoft.

Wszystko wydaje się w porządku, ale jednak z tyłu głowy nie daje mi spokoju, że instalator prosił o klucz i go nie dostał a mimo to jest aktywowany.
Nie chciałbym aby za jakiś czas klientowi wyskoczyła informacja o tym, że system nie został aktywowany lub aby pojawiły się inne problemy związane z licencją.

Czy jestem w stanie sprawdzić, że system przy pierwszym uruchomieniu aktywował się automatycznie kluczem zakodowanym w BIOS?

PS. Z tego co widzę na stronie supportu microsoft zezwala na czystą instalację Windows 10 uaktualnionego systemu.
Obrazek

Re: Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

przez Google Adsense [BOT] 13 maja 2019, 21:44

#2 Re: Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

przez czaki00 14 maja 2019, 08:30
Windows aktywuje się automatycznie po połączeniu z internetem. Śmiało można oddać sprzęt klientowi.

#3 Re: Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

przez Lesio23 14 maja 2019, 09:28
Wszystko wydaje się w porządku

I jest wszystko w porządku. System został pomyślnie zaktualizowany, i jest legalny. Bez obaw możesz wydać laptopa klientowi.

#4 Re: Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

przez Rayu85 16 maja 2019, 21:36
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, komputer wrócił już do klienta :)

W ramach uzupełnienia tematu znalazłem wpis Microsoftu który wyczerpuje dość dobrze temat.
Zamieszczam go poniżej, może komuś się przyda :)

Obrazek

Re: Instalacja Windows 10 (aktualizacja z 8.1) na nowym dysku twardym.

przez Google Adsense [BOT] 16 maja 2019, 21:36