• Prośba o pomoc przy budowie Track IR

#1 Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by garg6 19 May 2019, 14:14
Witam
Chciałbym zbudować Track IR do gry ETS. W tym celu zakupiłem 9 diód IR TSUS4300 3mm 950nm. Chciałbym aby nadajnik był zasilany z USB w laptopie lub z ładowarki do telefonu. Jakie rezystory zastosować aby obniżyć napięcie oraz jak połączyć ze sobą te diody aby działało to jak najbardziej optymalnie ? Z góry dziękuję za pomoc. Załączam dokumentacje do diody.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by Google Adsense [BOT] 19 May 2019, 14:14

#2 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR  [SOLVED]

by Vogelek23 19 May 2019, 16:50
Maksymalny dopuszczalny ciągły prąd jednej diody wynosi 100mA a minimalne napięcie przewodzenia to 1,3V. Zatem najbardziej optymalne jest połączenie diod w 3 grupy po 3, z rezystorami kompensacyjnymi po 12Ω na gałąź (rezystory o tej wartości nie pozwolą na przekroczenie prądu 100mA na gałąź przy minimalnym napięciu przewodzenia każdej z diod):

Image

Jednak co innego teoria, a co innego praktyka - dlatego powinieneś zmierzyć dynamiczne parametry każdej z tych diod (czyli napięcie przewodzenia przy prądzie maksymalnym 100mA oraz średnim 50mA) i dopiero dobierać rezystancje szeregowe oraz decydować, jak je połączyć. Maksymalne napięcie przewodzenia wynosi bowiem aż 1,7V - trzy diody w szeregu potrzebują więc napięcia zasilania 5,1V (i to bez żadnego rezystora kompensacyjnego) aby w ogóle zacząć świecić nominalnym światłem, zaś nie każdy port USB dostarcza takie napięcie.

#3 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by garg6 19 May 2019, 20:30
Dzięki za podpowiedź. Teoretycznie to dziwna sprawa. Po podłączeniu diody do zasilacza labolatoryjnego dioda zaczyna świecić od 1V przy ustawionym ograniczeniu prądowym 0,1A. Przy ograniczeniu prądowym 0,05A zaczyna świecić przy 0,9V. Dopiero po przekroczeniu 1V na wyświetlaczu pojawia się jakikolwiek pobór prądu, wcześniej jest 0,00A (mimo tego że świeci). Napięcie na Kablu mam 5,121V także może się udać. Możliwe że przy mniejszym napięciu dioda zaczyna świecić, tylko aparat w telefonie tego nie wykrywa.
Ważną kwestią jest też wydajność prądowa usb, minimalnie chyba 1A powinien starczyć.

#4 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by Vogelek23 19 May 2019, 21:21
garg6 wrote:Po podłączeniu diody do zasilacza labolatoryjnego dioda zaczyna świecić od 1V przy ustawionym ograniczeniu prądowym 0,1A
"Zaczyna świecić" to nie to samo, co "świeci światłem o nominalnym natężeniu". W jaki sposób (prócz kamery w telefonie) jesteś w stanie sprawdzić (zmierzyć), czy dioda osiągnęła katalogowe natężenie światła? A jeśli wystarczy Ci w zupełności poziom natężenia światła, uzyskany przy 1V i 100mA, to rezystor, jaki musisz wstawić na każdą z gałęzi, musi mieć wartość 22Ω.

#5 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by garg6 20 May 2019, 13:30
Niestety nie jestem w stanie zmierzyć kiedy osiąga katalogowe natężenie światła, nie mam luksomierza :lol:
Przy 1,3V dioda zaczyna pobierać 0,1A.
Przy 1,2v dioda pobierac 0,05A

#6 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by Vogelek23 20 May 2019, 15:14
garg6 wrote:Przy 1,3V dioda zaczyna pobierać 0,1A.
Przy 1,2v dioda pobierac 0,05A
No to trochę inne wyniki, niż poprzednio - w taki sposób to do niczego nie dojdziesz. Wstaw te 22Ω na gałąź, połącz diody w 3 grupy po 3 (jak pisałem w poście #2) i powinno to wystarczyć na Twoje potrzeby.

#7 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by Czary 15 November 2019, 18:03
Cześć, jestem nowy na tym forum. Trafiłem tu w poszukiwaniu materiałów o budowie wymarzonej stacji BGA.
Mam na imię Czarek i liczę dopiero 40 lat ;)

Zetknąłem się już dwukrotnie z tematyką budowy trackera -spędzałem sporo czasu przy Rise of Flight i War Thunder.
Diody IR i ich działanie zawsze było obarczone pewnymi niedociągnięciami, więc w poszukiwaniu lepszego rozwiązania trafiłem na sprzęt o nazwie ED Tracker.
W skrócie to Arduino Pro Micro + żyroskop MPU9250, który użytkuję już bezproblemowo od 5 lat.

Chętnie pomogę w budowie i uruchomieniu urządzenia. Wykonałem do niego projekt płytki, która bez problemu mieści się w obudowie Z-43.

Image

Pozdrawiam !

#8 Re: Prośba o pomoc przy budowie Track IR

by Vogelek23 15 November 2019, 19:37
Czary wrote:Chętnie pomogę w budowie i uruchomieniu urządzenia. Wykonałem do niego projekt płytki, która bez problemu mieści się w obudowie Z-43.
Jeśli jest to projekt zakończony i przetestowany, zapraszam do jego publikacji w dziale DIY UKOŃCZONE.