• Zmiany w opcjach kolorów szablonu graficznego Elvikom

#1 Zmiany w opcjach kolorów szablonu graficznego Elvikom

przez Vogelek23 28 kwietnia 2019, 23:04
Witam,

Ostatnio w Prywatnych Wiadomościach od Was pojawiały się liczne prośby, dotyczące opcji kolorystycznych szablonu graficznego Elvikom. Większość osób zarzucało mi, że zamiast tworzyć 9 różnych wariantów kolorystycznych, które "są nudne jak flaki z olejem" oraz "mocno biją po oczach" (to cytaty z Waszych wiadomości), gdy przegląda się forum w godzinach wieczornych i nocnych, powinienem pomyśleć o czymś na kształt dostępnego w systemie macOS 10.14 przełącznika kolorów jasny-ciemny.

Postanowiłem wyjść naprzeciw tym prośbom. Usunąłem wszystkie dodatkowe (poza domyślnym) opcje kolorów, dostępne dla szablonu Elvikom i zastąpiłem je opcją "ciemny". Od teraz każdy z Was może ustawić sobie tę opcję w Panelu Użytkownika -> Ustawienia forum:

Obrazek

Tak wygląda forum po przełączeniu na ciemny schemat kolorów:

Obrazek

----------

W przypadku napotkania niepoprawnego wyświetlania któregokolwiek z elementów ciemnego schematu kolorów (np. elementy w negatywie, bardzo słabo widoczny lub nieczytelny tekst, zbyt kontrastowe elementy), bardzo proszę o zgłaszanie wszelkich tego typu problemów w dziale PROBLEMY Z FORUM.

Re: Zmiany w opcjach kolorów szablonu graficznego Elvikom

przez Google Adsense [BOT] 28 kwietnia 2019, 23:04

#2 Re: Zmiany w opcjach kolorów szablonu graficznego Elvikom

przez Vogelek23 30 maja 2019, 17:17
AKTUALIZACJA

Dodałem trzecią opcję szablonu - DYNAMICZNY.

Obrazek

Analogicznie, jak w przypadku systemu macOS Mojave, po ustawieniu tej opcji szablon forum przełącza się automatycznie pomiędzy opcjami "jasny" i "ciemny", w zależności od pory dnia (a ściślej mówiąc - w zależności od czasu wschodu i zachodu słońca w danej lokalizacji). Jeśli za naszym oknem zapadnie zmrok, forum przełączy się na "ciemny", zaś niezwłocznie o świcie przełączy się na "jasny" i pozostanie na nim do zachodu słońca.

Możliwe błędy w działaniu:
- ponieważ do obsługi tej opcji skrypt forum korzysta z geolokalizacji po adresie IP, w przypadku używania wszelkiego typu wirtualnych sieci prywatnych (VPN) bądź też programów do zmiany/ukrywania adresu IP, funkcja automatycznego przełączania szablonów może nie działać w sposób zgodny z oczekiwaniami (np. szablon nie przełączy się na "ciemny" po zapadnięciu zmroku lub pozostanie ciemny po wschodzie słońca).
- do obsługi tej opcji skrypt forum korzysta także z indywidualnych ustawień strefy czasowej (TZ) oraz czasu letniego (DST), warto więc zweryfikować w Panelu Użytkownika, czy prawidłowo ustawiliśmy te parametry. W przypadku niewłaściwej strefy czasowej, szablon może przełączać się o niewłaściwej porze. W przypadku niepoprawnego ustawienia czasu letniego, szablon będzie przełączał się z błędem ±1h.

----------

W przypadkach błędnego działania dynamicznego schematu kolorów - pomimo prawidłowych ustawień TZ i DST oraz nieużywania sieci VPN czy aplikacji do zmiany/ukrywania IP - bardzo proszę o zgłaszanie problemów w dziale PROBLEMY Z FORUM.

Re: Zmiany w opcjach kolorów szablonu graficznego Elvikom

przez Google Adsense [BOT] 30 maja 2019, 17:17