• Dziwny nalot na części płytki PCB

#1 Dziwny nalot na części płytki PCB

by Rayu85 14 July 2019, 18:23
Witam serdecznie,
Otworzyłem dzisiaj monitor jednego z klientów i napotkałem dziwny "nalot".
Część płytki została pokryta białym "czymś" co przypomina szron.
Warstwa dość gruba ok 1mm - 1,5mm. Materiał bardzo sypki w śnieżno białym kolorze. nalot był zarówno na wierzchu jak i od spodu płytki ale głównie skupiony wokół kondensatorów i cewki.
Czyściło się to bez problemowo, wystarczyło wymieść miotełką i resztki wydmuchać powietrzem + mycie IPA i płyta wygląda jak nowa.

Na pewno nie był to kurz, śniedź też odpada bo nie ten kolor no i nie pozostawiło najmniejszych śladów. Kondensatory choć są napuchnięte to nie widzę śladów rozlania elektrolitu więc elektrolit to też nie był.

Zastanawia mnie co to było?

Image

Image

Image

Re: Dziwny nalot na części płytki PCB

by Google Adsense [BOT] 14 July 2019, 18:23

#2 Re: Dziwny nalot na części płytki PCB

by amorphe 14 July 2019, 18:43
Rayu85 wrote:Otworzyłem dzisiaj monitor jednego z klientów

Zapytaj owego klienta, w jakich warunkach pracował/pracuje monitor - może w pomieszczeniu był długi remont, albo monitor ten pracuje w magazynie np. budowlanym albo jakimś młynie.
Moim zdaniem biały nalot świadczy, iż przez dłuższy czas w powietrzu było coś rozpylone - konwekcja powietrza w pracującym monitorze spowodowała odłożenie się tychże drobin na elementach.

Spotkałem kilka razy coś takiego i informacja od klienta pozwoliła wszystko wyjaśnić.

Re: Dziwny nalot na części płytki PCB

by Google Adsense [BOT] 14 July 2019, 18:43