• Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

przez kamil1986 6 lipca 2019, 13:58
Witam kilka dni temu komputer zresetował się bez powodu po ponownym uruchomieniu zauważyłem że brakuje jednego dysku w systemie. W zakładce zarządzanie dyskami dysk jest widoczny ale tylko 4gb. Dysk to Segate baracuda 2000gb. Sprawdziłem dysk na innym komputerze i zachowuje się tak samo, czasami komputer w ogóle się nie uruchomi zawiesza przy starcie. Po sprawdzeniu dysku na dwóch komputerach postanowiłem odkręcić płytkę z elektroniką dysku, okazało się że pady styków głowicy oraz styki silnika są strasznie zaśniedziałe po przeczyszczeniu i złożeniu dysku nic się nie poprawiło. Dysk podczas uruchomienie wydaje dwa trzaski słychać je na nagraniu https://youtu.be/_2DIX3SlKcQ. Pytanie czy dysk da się uratować głównie dane z niego. Poniżej zdjęcie etykiety dysku i screeny z CrystalDiskInfo oraz HD tune pro.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

przez Google Adsense [BOT] 6 lipca 2019, 13:58

#2 Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

przez arvika 14 lipca 2019, 08:13
Uszkodzone głowice. Bez wymiany się nie obejdzie.

#3 Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

przez kamil1986 14 lipca 2019, 12:26
No to chyba najgorzej z możliwych opcji. Jaki jest przybliżony koszt odzyskania danych z tak uszkodzonego dysku i jak dane wyglądają po odzyskaniu.Miałem na nim wszystkie dane oraz projekty które robiłem przez ostatnie parę lat, pozostał mi tylko dysk z systemem.

#4 Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

przez arvika 15 lipca 2019, 09:25
Koszt odzysku w labach w tego typu przypadkach zwykle jest od 2500netto w górę. Zależy od kondycji powierzchni i paru innych czynników. Zawsze jest póba odczytania całości z zachwoaniem oryginalnej struktury, nie zawsze jednak dysk jest w takim stanie że to umożliwi.

Re: Segate baracuda 2000GB system widzi 3gb

przez Google Adsense [BOT] 15 lipca 2019, 09:25
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).