• Retron 5 - Nie reaguje na zasilanie, identyfikacja układu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Retron 5 - Nie reaguje na zasilanie, identyfikacja układu

przez kenkarru 27 lipca 2019, 23:21
#1 27 Lip 2019 21:57
Witam, otrzymałem w prezencie uszkodzoną konsole Retron 5. Człowiek od którego ją otrzymałem kupił ją jako uszkodzoną, następnie podłączył pod nią zasilacz 12V i coś zadymiło. Konsola nie reaguje na zasilanie.
Po sprawdzeniu okazało się że konsola jest na 5V, po podłączeniu małego napięcia na płytkę około 3V zidentyfikowałem dwa mocno grzejące się układy, które zaznaczyłem na zdjęciu. Zdjęcie pobrałem z internetu na nim te układy wystepują pod innymi nazwami których nie mogę odczytać.

df5ka układ z pięcioma nóżkami zidentyfikowałem jako sy6288
cu5ua układ z sześcioma nóżkami

Po przeanalizowaniu układu wydaje mi się że pracują jako klucze, dysponuje ograniczona wiedzą więc mogę się mylić. Po przeanalizowaniu not katalogowych tych układów (tzn prawdopodobnie ich) wynika że podają sygnał reset na procesor po otrzymaniu zasilania. Układ df5ka dostępny jest na aliexpress, element cu5ua niestety jest nie do znalezienia pod tą nazwą.

Jeżeli ktoś miałby taką konsole i ewentualnie byłby wstanie podać oznaczenia tych układów bo jak widzę występują pod róznymi nazwami byłbym bardzo wdzięczny. Ewentualnie przyjmę też każdą inną pomoc. :) Pozdrawiam i dziękuje

Obrazek

Re: Retron 5 - Nie reaguje na zasilanie, identyfikacja układu

przez Google Adsense [BOT] 27 lipca 2019, 23:21

#2 Re: Retron 5 - Nie reaguje na zasilanie, identyfikacja układu  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 28 lipca 2019, 01:38
DFxxx to SY6288CAAC (przełącznik o niskim współczynniku strat), zaś CUxxx to SY8009BABC (przetwornica step-down). Noty katalogowe w załączniku.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#3 Re: Retron 5 - Nie reaguje na zasilanie, identyfikacja układu

przez kenkarru 28 lipca 2019, 08:45
Dziękuje za szybką pomoc;) Układy już zamówione.

Re: Retron 5 - Nie reaguje na zasilanie, identyfikacja układu

przez Google Adsense [BOT] 28 lipca 2019, 08:45