• Szlifowanie oznaczeń IC

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. W tym dziale zamieszczamy wszystko, z czego można się pośmiać - dowcipy, rysunki, zdjęcia, linki itd.
2. Pośmiać się - to nie znaczy naśmiewać się ani wyszydzać. Pamiętajmy zatem o godności drugiego człowieka.
3. Zabronione jest zamieszczanie jakichkolwiek danych osobowych/firmowych (z tego nie da rady się pośmiać), a także reklamy (w tym kryptoreklamy).
4. Staramy siem pisadź poprawnom polrzczyznom ;)

#1 Szlifowanie oznaczeń IC

от amorphe 30 Июль 2019, 16:40
Witajcie.
Przedstawiam sytuację, dzięki której poprawił mi się nastrój :D ("made my day")
Otóż walczę sobie z niepozornym sterownikiem silnika AC... cóż, diagnoza pada na "moduł kontroli i sterowania" :

Изображение

He, he - jak widać ktoś coś chciał ukryć zdzierając oznaczenia układu.
Uuuu (myślę sobie) - będzie jazda... (reverse engineering). Dwie godzinki później (bez żadnego wylutu :frusty: ) scalaki chyba rozszyfrowane, więc trzeba zamówić (też tak macie, że jak coś jest potrzebne "na już" to tego nie ma ?) :D
Dzisiaj przychodzą chipy (zamówione LM2901 oraz LM2902) więc zabieramy się za wymianę - pierwsze : wylut tych zdartych... i zonk :

Изображение

Oznaczenia są na laminacie.
Po jaką cholerę zdzierać układy jak jest opis na soldermasce ??? :frusty:
Chyba, że to na takich jak ja - zedrzemy oznaczenia z układu a "dureń niech duma"

PS.
Po wymianie w/w sterownik ruszył...

Re: Szlifowanie oznaczeń IC

от Google Adsense [BOT] 30 Июль 2019, 16:40

#2 Re: Szlifowanie oznaczeń IC

от Vogelek23 30 Июль 2019, 23:18
amorphe писал(а):Chyba, że to na takich jak ja
I to by chyba była odpowiedź na Twoje pytanie :lol: A swoją drogą - ciekawe, że pod scalakami dali oznaczenia, ale tranzystor to już zagadka ;)

Re: Szlifowanie oznaczeń IC

от Google Adsense [BOT] 30 Июль 2019, 23:18