• [НУЖЕН ДАМП БИОСА] EFI dla Apple iMac 21,5" A1418 płyta 820-00431-A z obsługą APFS

#1[НУЖЕН ДАМП БИОСА] EFI dla Apple iMac 21,5" A1418 płyta 820-00431-A z obsługą APFS

от Vogelek23 2 Август 2019, 09:29
Witam serdecznie,

Poszukuję wsadu EFI dla:
Model: Apple iMac 21,5" A1418
Platforma: 820-00431-A
CPU: Intel Core i5-5575R
SMC: LM4FS1EH5BBCIG
BIOS IC: MX25L6473E (WSON - 8MB)

UWAGA: Wsad EFI musi obsługiwać APFS!
UWAGA 2: Przetestowałem wszystkie wsady z vinafix, żaden nie obsługuje APFS (po wgraniu, dysk klienta w formacie APFS jest niewidoczny dla menu startowego i system nie uruchamia się - miga ikona folderu ze znakiem zapytania). Próba aktualizacji na tym EFI systemu z High Sierra do Mojave (w celu włączenia obsługi APFS) powoduje, że maszyna przestaje się poprawnie włączać.

--------------

Dla uploadera, który zamieści DZIAŁAJĄCY wsad EFI, przewidziałem nagrodę: 100 Punktów (z możliwością zamiany na gotówkę - PayPal).

Re: [НУЖЕН ДАМП БИОСА] EFI dla Apple iMac 21,5" A1418 płyta 820-00431-A z obsługą APFS

от Google Adsense [BOT] 2 Август 2019, 09:29

#2 [НУЖЕН ДАМП БИОСА] Re: EFI dla Apple iMac 21,5" A1418 płyta 820-00431-A z obsługą APFS

от pawel80 2 Август 2019, 14:06
Jeżeli nikt się nie odezwie, to Lukas zrób inaczej. Nie z pod High Sierry aktualizuj do Mojave. Tylko zainstaluj na nowym dysku SSD wpiętym w płytę główną Mojave, w systemie plików Mac OS Extended. A następnie po zainstalowaniu z aktualizuj system do najnowszej wersji.

#3 [НУЖЕН ДАМП БИОСА] Re: EFI dla Apple iMac 21,5" A1418 płyta 820-00431-A z obsługą APFS

от Vogelek23 2 Август 2019, 19:06
@pawel80 - próbowałem chyba każdej możliwości, instalowałem nawet upgrade z 10.12 do 10.13, ale za każdym razem po pierwszym restarcie wysypuje się EFI - w zależności od tego, skąd był wsad, albo przestaje się włączać (zapala drugą diodę, następnie trzecia tylko mignie i płyta się wyłącza, powtarzając tą pętlę w nieskończoność), albo po załadowaniu sterowników (przed ekranem logowania) restartuje się, znów w nieskończonej pętli.

Niestety, z uwagi na dość duże obłożenie oraz niecierpliwego klienta (trzeba oddać sprawiedliwości, że komputer stał w serwisie ponad 3 tygodnie, zanim się za niego zabrałem po powrocie z urlopu) postanowiłem pójść na skróty - wgrałem EFI bez obsługi APFS, który działał stabilnie, a następnie zgrałem system z dysku klienta (APFS) na dysk serwisowy (Mac OS Extended), sformatowałem dysk klienta (na Mac OS Extended) i skopiowałem z powrotem system na ten dysk. Komputer nawet nie "zauważył", że system "leży" na kompletnie innym formacie plików i bez problemu się z niego uruchomił.

Wątek zamykam, niestety nierozwiązany.

[НУЖЕН ДАМП БИОСА] Re: EFI dla Apple iMac 21,5" A1418 płyta 820-00431-A z obsługą APFS

от Google Adsense [BOT] 2 Август 2019, 19:06