• [Propozycja] OpenSource'owy projekt sterownika stacji BGA.

#1 [Propozycja] OpenSource'owy projekt sterownika stacji BGA.

by willyvmm 12 March 2011, 23:35
Od jakiegoś czasu pojawiają się przeróżne projekty sterowników stacji/podgrzewaczy itp (nie tylko tutaj). Jedne są świetne i dopracowane, inne są bardzo surowe i nieprzemyślane, jeszcze inni podają ciekawe propozycje itd... a co niektórzy przyznają się do korzystania z samoróbek ;)

Wpadłem na pomysł aby zebrać siły razem, i opracować modułowy uniwersalny sterownik stacji BGA i udostępnić projekt na zasadach licencji OpenSource lub którejś z jej odmian. (np licencja BSD bardzo mi się podoba).

Co myślicie o takim projekcie i czy znaleźli by się chętni do uczestnictwa w takim projekcie?

A może kolega kmkm2, jako że jest autorem chyba najbardziej zaawansowanego sterownika, chciałby również uczestniczyć w takim projekcie i podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem?

Co wy na to ?

Re: [Propozycja] OpenSource'owy projekt sterownika stacji BGA.

by Google Adsense [BOT] 12 March 2011, 23:35

#2 Re: [Propozycja] OpenSource'owy projekt sterownika stacji BG

by mrKoval 12 March 2011, 23:44
Jeden robi na promiennikach z Selfy, drugi z Elcera, trzeci na spiralach z piecyka elektrycznego.
Moce poszczególnych podgrzewaczy też są inne, różne obszary grzania.
Nie wiem jak to wpłynie na "uniwersalność" sterownika.

Jestem w trakcie budowy podgrzewacza i pomogę w miarę możliwości.

#3 Re: [Propozycja] OpenSource'owy projekt sterownika stacji BG

by willyvmm 13 March 2011, 00:15
Właśnie dlatego napisałem uniwersalny i modułowy, aby można było użyć go do każdego hardware.

[Teoria]
Teoretycznie użycie innego elementu grzejnego wymaga zmiany parametrów pracy regulatora PID, i powiązanie go z odpowiednią termoparą/dodaniem modułu termopary.
[/Teoria]

Oczywiście zakładam że będzie to regulator PID ;)

Re: [Propozycja] OpenSource'owy projekt sterownika stacji BG

by Google Adsense [BOT] 13 March 2011, 00:15