• NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

#1 NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

przez CZARLIII 18 sierpnia 2019, 21:56
Witam
Posiadam Nvidia Shield TV model p2897.
Problemem jest zwarcie na zasilaniu, grzeje się element oznaczony jako Q16.
Niestety nie wiem co to za tranzystor?
Symbol elementu to 1056N ale, nic konkretnego nie mogę znaleźć.

Oznaczenie plyty:
msip-rem-nva-p2894

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

przez Google Adsense [BOT] 18 sierpnia 2019, 21:56

#2 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

przez Vogelek23 18 sierpnia 2019, 22:30
CZARLIII napisał(a):Problemem jest zwarcie na zasilaniu, grzeje się element oznaczony jako Q16.
Jest to jakiś tranzystor P-MOSFET. Mógłbym tutaj wskazać co najmniej kilka zamienników, natomiast myślę, że nie on jest tu problemem. W pierwszej kolejności należałoby wylutować ten tranzystor i podać napięcie zasilania bezpośrednio na pady jego drenu (n. 1, 2, 5 i 6). Oczywiście wskazane jest ustawienie wstępnego ograniczenia prądowego na zasilaczu - jeśli napięcie spadnie znacząco i załączy się ograniczenie prądu, to należy wykonać próbę zwarciową, opisaną w dziale SZKOLENIA, w celu namierzenia zwierającego elementu. Napięcie zasilania nie powinno być większe, niż napięcie fabrycznego zasilacza, natomiast w przypadku zwarcia zalecam wykonanie próby przy napięciu od 1V do max 5V.

#3 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

przez CZARLIII 29 sierpnia 2019, 22:42
Tranzystor okazał się sprawny, wylutowałem go zwarcie nadal było.
Próba zwarciowa i kamera termowizyjna pomogły ustalić problem.
Okazało się ze kondensator smd jest zwarty.
Kondensator wylutowany konsola ożyła, lecz teraz nie wiem jaki tam wstawić?? Schematu brak...

Obrazek

Na zdjęciu (fotka zapożyczona z internetu) żółtym kolorem zaznaczyłem kondensatory które są obecna na mojej płycie natomiast czerwonym kolorem zaznaczyłem uszkodzony kondensator.
Da się jakoś dojść do tego jaki ma być uszkodzony kondensator?

Pozdrawiam

#4 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 30 sierpnia 2019, 00:19
Sądząc po kolorze i gabarycie to jest 1uF/25V. Natomiast skoro sam producent "okroił" już płytę z czterech kondensatorów, to Ty możesz "okroić" ją z jeszcze jednego i zapewne nic to w działaniu konsoli nie zmieni. Może tylko współczynnik emitowanych zakłóceń EMI wzrośnie o 0,01%... ;)

#5 Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

przez CZARLIII 3 października 2019, 07:13
Dziękuję za pomoc, konsola pracuje jak nowa.

Re: NVIDIA Shield Tv P2897 - prośba o identyfikację elementu.

przez Google Adsense [BOT] 3 października 2019, 07:13