• Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

bochun2 12 Вересня 2019, 08:27
Witam, nie bardzo się orientuję w jaki sposób doposażyć płytę główną tego laptopa. Z pewnością dolutować należy slot SIM, złącze mpci, wpakować anteny w klapę matrycy. Coś tam doczytałem o jakiś rezystorach i kondensatorach, ale nikt nie pisał jakie gdzie itp. Czy ktoś z kolegów tutaj może robił takie coś w tym modelu Acera lub wie jak to zrobić ?

Wiem, że i fabrycznie ten Acer D270 wychodził już przygotowany do korzystania z GSM (wkładasz SIM i tyle). Mam zdjęcia płyty z oryginalnie zamontowanymi komponentami do uruchomienia modemu. Doszukałem się też pełnego numeru takiego modelu z 3G. (D270-26CGkk).

Oznaczenie płyty głównej do przerobienia:
Symbol płyty: ZA7
Model Płyty: DA0ZE7MB6D0 Rev: D

Poniżej zdjęcia płyty już gotowej do zamontowania modemu:
Зображення
Зображення

pozdrawiam

Re: Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

Google Adsense [BOT] 12 Вересня 2019, 08:27

#2 Re: Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

Vogelek23 12 Вересня 2019, 09:00
Tutaj masz dokumentację płyty (schemat oraz boardview), która będzie potrzebna do tej przeróbki: schemat-acer-aspire-one-d270-quanta-ze7-da0ze7mb6d0-t16402.html
Wystarczy teraz, że na schemacie odnajdziesz elementy z prefiksem 3G@ (głównie strona 25 schematu, choć na stronie 24 też są dwa elementy) - wszystkie należy zamontować. Nie jest ich jakoś specjalnie dużo - 2 gniazda (MNC + SIM), 12 rezystorów, 16 kondensatorów i 2 diody TVS. Na obrazku poniżej masz zaznaczone (w niebieskich elipsach) WSZYSTKIE elementy, jakie należy wlutować - czerwonymi X-ami zaznaczyłem natomiast elementy, które pomimo prefiksu 3G@ nie powinny być zamontowane.

Зображення

Re: Acer D270 - modyfikacja płyty głównej (MODEM SIM)

Google Adsense [BOT] 12 Вересня 2019, 09:00
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей