• Zwiększenie pamięci w laptopie Maxdata Belinea O-Book1-1

This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Zwiększenie pamięci w laptopie Maxdata Belinea O-Book1-1

by Unrug 18 September 2019, 13:59
Witam wszystkich.

Chcę powiększyć pamięć z 2048 do 4096 MB.
Gdy uruchamiam laptop po włożeniu dwóch pamięci Kingston 2048 MB ciągle się on restartuje.
Pamięci działają osobno, sprawdziłem je w obydwu gniazdach, które też działają.
Pamięci są identyczne, programem System Info for Windows sprawdziłem, że maksymalna obsługiwana pamięć w laptopie to 4096 MB.
Czy przyczyną może być stary Bios?
Jeśli tak - byłbym zobowiązany za pomoc w upgradzie biosa w moim laptopie Maxdata Belinea O-Book1-1.
Jaki bios powinienem mieć i jak zrobić upgrad?
W załączniku przesyłam raport o laptopie z programu AIDA64 i zdjęcie informacji o laptopie.
Z góry dziękuję.

You have to be logged in to view the files attached to this post.

Re: Zwiększenie pamięci w laptopie Maxdata Belinea O-Book1-1

by Google Adsense [BOT] 18 September 2019, 13:59

#2 Re: Zwiększenie pamięci w laptopie Maxdata Belinea O-Book1-1

by xamledyD 2 October 2019, 11:54
Witam.
Na NotebookCheck piszą, że laptop obsługuje maksymalnie 2 GB RAM: https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-B ... 097.0.html
W instrukcji serwisowej tej platformy również mamy informację o obsłudze maksymalnie 2 GB.
Być może informacja o 4 GB wynika z możliwości mostu północnego zamontowanego w laptopie tj. VIA VN896CE, bowiem faktycznie obsługuje on do 4 GB pamięci RAM.
Unrug wrote:Czy przyczyną może być stary Bios?

Jest taka możliwość, ale osobiścię wątpię że po aktualizacji BIOS laptop nagle "zobaczy" 4 GB RAM. BIOS w Twoim laptopie jest w wersji 1.06, natomiast na Forum dostępny jest wsad w wersji 1.10: post16666.html#p16666
Aby wgrać ten BIOS, może być konieczne użycie programatora obsługującego kość SST49LF004B jeśli nie uda się wgrać tego BIOS-u np. przy użyciu WinPhlash.
Pozdrawiam

Re: Zwiększenie pamięci w laptopie Maxdata Belinea O-Book1-1

by Google Adsense [BOT] 2 October 2019, 11:54
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).