• Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Laki1231 6 października 2019, 20:17
Witam po raz pierwszy na forum.
Na płycie brakło napięcia na złączu CPU FAN możliwe że za bardzo było obciążone. Zacząłem szukać w okolicy złącza bezpiecznika lecz go tam nie znalazłem akurat do tego złącza, natomiast do innych są 1A SMD. Na płycie jest oznaczenie FDDU1 są to 2 styki przy których brakuje elementu moim zdaniem analogicznie do innych takich złączy na płycie, gdy zwarłem te piny napięcie wróciło jest to 12V na 2 pinie gniazda CPU FAN. Nie wiem czy tu był jakiś element SMD czy nie i jak jest rozwiązane zasilanie tego złącza, jako jedyne ono jest PWM i układ jest sprawny, brakuje jedynie przejścia jakby między układem a złączem. W związku z tym chciałbym spytać czy ktoś dysponuje schematem do tej płyty by to naprawić tak jak ma być nie metodą druciarstwa.

Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Google Adsense [BOT] 6 października 2019, 20:17

#2 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Vogelek23 6 października 2019, 23:07
Proszę zamieścić wyraźne zdjęcie płyty w miejscu, w którym brakuje elementu.

#3 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Laki1231 9 października 2019, 22:49
Witam, zdjęcia są w załączniku niestety na zamontowane płycie bo mam czasu mało (radiator intela dla tego ze za duzo montażu demontażu bloku wodnego z powodu usterki) FDDU1 łączyłem na próbę wtedy na złączu mam napięcie ale nie wydaje mi się że tak to powinno być zrobione.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

#4 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Vogelek23 10 października 2019, 01:42
Laki1231 napisał(a):ale nie wydaje mi się że tak to powinno być zrobione
Jeśli do białego złącza CPU_FAN podłączasz zwykły wentylator to nie dziw się, że nie działa, skoro to złącze jest dla pompy chłodzenia wodnego. Natomiast to, co zwierasz, to nie FDDU1, lecz zworka FNR6. Jeśli nie masz chłodzenia wodnego i chcesz podłączyć pod złącze CPU_FAN zwykły wentylator, to powinno to być zrobione właśnie tak, jak już to zrobiłeś - czyli kropla cyny, łącząca oba punkty. Fabrycznie w tej płycie zwora FNR6 jest nieobsadzona, co pokazuje poniższe zdjęcie.

Obrazek

EDIT: Dodałem schemat i boardview na forum: schemat-gigabyte-ga-z170x-gaming-7-t57809.html

#5 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Laki1231 10 października 2019, 06:41
Dziękuję za odpowiedź.
Podłączając wentylator PWM do złącza CPU FAN czy też pompkę wcześniej to zlacze normlanie działało bez problemu. Złącza to jako jedyne wygląda tak na tej płycie
CPU_FAN:
Pin 1 = GND
Pin 2 = +12V
Pin 3 = Sense
Pin 4 = Speed Control

Pozostale w tym n0 CPU_OPT and Sys_Fan:
Pin 1 = GND
Pin 2 = Speed Control
Pin 3 = Sense
Pin 4 = VCC
Wszystko działało bez zwierania tego punktu od nowości. I ostatnio przestało. Zwarcie tych punktów jest częściowym rozwiązaniem bo przywraca napięcie ale w takim razie skąd brane było wcześniej?

#6 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 10 października 2019, 23:03
Laki1231 napisał(a):ale w takim razie skąd brane było wcześniej?
No właśnie schemat "twierdzi", że znikąd - jedyny element, podający napięcie na pin 2 złącza CPU_FAN, to zworka FNR6.

Laki1231 napisał(a):Pozostale w tym n0 CPU_OPT...
Złącze CPU_OPT ma dokładnie taki sam pinout, jak CPU_FAN. Różnica między nimi jest taka, że wentylator na CPU_OPT (i pozostałe czyli SYS_FAN1, SYS_FAN2 i SYS_FAN3) jest sterowany zmianami napięcia zasilania na pinie 2 przy stałej wartości sygnału PWM na pinie 4 (po prostu zamiast PWM podawane jest 5V przez rezystor FDR1), natomiast CPU_FAN - przy założonej zworce FNR6 - jest sterowany sygnałem PWM o zmiennym wypełnieniu na pinie 4 przy stałej wartości napięcia zasilania na pinie 2. Sprawdź, czy pin 2 złącza CPU_FAN nie jest przypadkiem połączony z n. 1 układu FDDU1 (i/lub z pinem 2 złącza CPU_OPT). Nóżka 1 układu FDDU1 to wyjście, które powinno podawać napięcie 4x wyższe, niż wartość napięcia na n. 4 tego układu - ale wyłącznie wtedy, gdy napięcie na n. 4 jest wyższe, niż 1V. Przy napięciu na n. 4 < 1V układ FDDU1 całkowicie wyłącza wyjście (n. 1).

Obrazek

#7 Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Laki1231 12 października 2019, 15:21
Dziękuję za odpowiedź.
Zostawiam w takim razie założoną zworke. Ma tych 2 pinach.
Co do punktu 2 nie nie są one ze sobą połączone. Temat uważam za załatwiony. Bardzo dziękuję za pomoc;)

Re: Gigabyte Z170x-Gaming 7 - brak napięcia CPU-FAN

przez Google Adsense [BOT] 12 października 2019, 15:21