• Mikroskop z chin - opinie

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Mikroskop z chin - opinie

franekx6 7 Листопада 2019, 21:52
Jest/będzie to mój pierwszy mikroskop. Głównie do naprawy PCB laptopowych/inspekcji/dokumentacji. Wpadły mi w oko dwa modele. Jeśli miał ktoś z nimi do czynienia bardzo proszę o opinię.

W pierwszej kolejności myślałem nad:
1. https://tiny.pl/t4nn6

2. https://tiny.pl/t4nk8

Drugi ma lepszy aparat ale gorszą optykę ??? Nie miałem doświadczenia z mikroskopami więc średnio też wiem na co najmocniej zwracać uwagę. Budżet? Raczej 2.5k nie chciał bym przekroczyć

Re: Mikroskop z chin - opinie

Google Adsense [BOT] 7 Листопада 2019, 21:52

#2 Re: Mikroskop z chin - opinie

krisark 8 Листопада 2019, 15:54
Po co kombinować z Chin jak u nas masz podobne ceny i sprawdzone mikroskopy w elektronice. Gwarancja na miejscu.
Zadzwoń do firmy powiedź że potrzebujesz do lutowania elektroniki, wtedy do obiektywu dodają odpowiednią nakładkę aby oddalić (podnieść) optykę i wtedy lutownica czy hot-air bez problemu mieszczą się pod optyką.
Nie przeszkadza w lutowaniu. Aparat czy kamerę też można założyć, ale nie wiem czy jest to potrzebne. Zawsze można dokupić.
oto adres:
https://optek.pl/

#3 Re: Mikroskop z chin - opinie

michalmwp 11 Листопада 2019, 12:24
Kupując w Chinach dodaj sobie 23% VAT bo tego nie unikniesz, paczka na pewno przejdzie przez urząd celny. Kupując w Polsce masz wsparcie na miejscu i jak Ci się coś nie spodoba to możesz próbować dogadać się i wymienić.

Obraz z kamery pokazany na filmiku przy drugim zestawie jest przez wyjście HDMI. Nie licz na to że uzyskasz taką płynność przez wyjście USB, tym bardziej 2.0. Przy rozdzielczości 2k będzie to pewnie kilka fps, do pracy absolutnie nie nadaje, raczej tylko do robienia zdjęć.

Ja używam tego z pierwszego linku i optyka jest OK.

#4 Re: Mikroskop z chin - opinie

stefan11 11 Листопада 2019, 13:45
Mam ten z 1 linka, kupiony w tej samej firmie. Używam go 3 lata i zero problemów. Soczewki barlowa są w komplecie.

Kupowałem już 3 mikroskopy z luckyzoom.
Do ceny dolicz ok 4% cła, 23% wat i opłatę za odprawę celną (chyba koło 80zl). Napisz do sprzedawcy, żeby dołączył do paczki comercial invoice na pełną kwotę,bo oni do dhl dają fv na 50USD i wpisane jest mikroskop zabawka, a za zamianę faktur musisz dopłacić koło 200zl

#5 Re: Mikroskop z chin - opinie

RafalB 12 Листопада 2019, 11:46
Oba mikroskopy są takie sobie, pierwszy ma problem ze zgraniem optyki do jakiejś rozsądnej kamery w trzecim okularze. Na drugiej głowicy pracuje od pewnego czasu, całkiem udany klon amscope choć męczy wzrok i w jakiś subiektywny sposób denerwuje ale z lenistwa nie wymieniłem go jeszcze na amscope.
Na pierwszy mikroskop myślę, że drugi(czarny) będzie lepszy z powodu dobrego zgrania optycznego z kamerami/aparatami.

Re: Mikroskop z chin - opinie

Google Adsense [BOT] 12 Листопада 2019, 11:46
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей