• Mikroskop z chin - opinie

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).

#1 Mikroskop z chin - opinie

by franekx6 7 November 2019, 21:52
Jest/będzie to mój pierwszy mikroskop. Głównie do naprawy PCB laptopowych/inspekcji/dokumentacji. Wpadły mi w oko dwa modele. Jeśli miał ktoś z nimi do czynienia bardzo proszę o opinię.

W pierwszej kolejności myślałem nad:
1. https://tiny.pl/t4nn6

2. https://tiny.pl/t4nk8

Drugi ma lepszy aparat ale gorszą optykę ??? Nie miałem doświadczenia z mikroskopami więc średnio też wiem na co najmocniej zwracać uwagę. Budżet? Raczej 2.5k nie chciał bym przekroczyć

Re: Mikroskop z chin - opinie

by Google Adsense [BOT] 7 November 2019, 21:52

#2 Re: Mikroskop z chin - opinie

by krisark 8 November 2019, 15:54
Po co kombinować z Chin jak u nas masz podobne ceny i sprawdzone mikroskopy w elektronice. Gwarancja na miejscu.
Zadzwoń do firmy powiedź że potrzebujesz do lutowania elektroniki, wtedy do obiektywu dodają odpowiednią nakładkę aby oddalić (podnieść) optykę i wtedy lutownica czy hot-air bez problemu mieszczą się pod optyką.
Nie przeszkadza w lutowaniu. Aparat czy kamerę też można założyć, ale nie wiem czy jest to potrzebne. Zawsze można dokupić.
oto adres:
https://optek.pl/

#3 Re: Mikroskop z chin - opinie

by michalmwp 11 November 2019, 12:24
Kupując w Chinach dodaj sobie 23% VAT bo tego nie unikniesz, paczka na pewno przejdzie przez urząd celny. Kupując w Polsce masz wsparcie na miejscu i jak Ci się coś nie spodoba to możesz próbować dogadać się i wymienić.

Obraz z kamery pokazany na filmiku przy drugim zestawie jest przez wyjście HDMI. Nie licz na to że uzyskasz taką płynność przez wyjście USB, tym bardziej 2.0. Przy rozdzielczości 2k będzie to pewnie kilka fps, do pracy absolutnie nie nadaje, raczej tylko do robienia zdjęć.

Ja używam tego z pierwszego linku i optyka jest OK.

#4 Re: Mikroskop z chin - opinie

by stefan11 11 November 2019, 13:45
Mam ten z 1 linka, kupiony w tej samej firmie. Używam go 3 lata i zero problemów. Soczewki barlowa są w komplecie.

Kupowałem już 3 mikroskopy z luckyzoom.
Do ceny dolicz ok 4% cła, 23% wat i opłatę za odprawę celną (chyba koło 80zl). Napisz do sprzedawcy, żeby dołączył do paczki comercial invoice na pełną kwotę,bo oni do dhl dają fv na 50USD i wpisane jest mikroskop zabawka, a za zamianę faktur musisz dopłacić koło 200zl

#5 Re: Mikroskop z chin - opinie

by RafalB 12 November 2019, 11:46
Oba mikroskopy są takie sobie, pierwszy ma problem ze zgraniem optyki do jakiejś rozsądnej kamery w trzecim okularze. Na drugiej głowicy pracuje od pewnego czasu, całkiem udany klon amscope choć męczy wzrok i w jakiś subiektywny sposób denerwuje ale z lenistwa nie wymieniłem go jeszcze na amscope.
Na pierwszy mikroskop myślę, że drugi(czarny) będzie lepszy z powodu dobrego zgrania optycznego z kamerami/aparatami.

Re: Mikroskop z chin - opinie

by Google Adsense [BOT] 12 November 2019, 11:46
This topic is marked as ARCHIVAL. Please only reply if your message contains the solution (Terms and Conditions p. 12.1).