• PEAQ Slim S130 jak włączyć?

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 PEAQ Slim S130 jak włączyć?

przez PitD 10 czerwca 2019, 14:15
PEAQ Slim S130
CPU: SR3S1
MB: INET-X313J-REV11
KBC: IT8987E -BXA

Została zalana klawiatura na której jest włącznik. Klawiatura jest nitowana do palmrestu.
Może ma ktoś takiego i sprawdzi na których pinach jest włącznik.

Re: PEAQ Slim S130 jak włączyć?

przez Google Adsense [BOT] 10 czerwca 2019, 14:15

#2 Re: PEAQ Slim S130 jak włączyć?

przez matic 10 czerwca 2019, 14:57
Hello!

If I'm not mistaken the power button should be connected to pin 107 of KBC chip.
Use a continuity tester and check, if pin 107 of the KBC chip is connected to any pin of keyboard connector.

#3 Re: PEAQ Slim S130 jak włączyć?

przez PitD 10 czerwca 2019, 15:47
Pin 107 of the KBC chip is not connected to any pin of keyboard connector :(

All pin of keyboard connector have 0V. Only pin 10 has 1.8 volts, but the laptop does not respond.

#4 Re: PEAQ Slim S130 jak włączyć?

przez ADAMK101 31 października 2019, 16:08
Jeszcze się komuś trafi.
Ta płyta nie wystartuje bez podłączonej klawiatury (zamyka się pętla na pin KBC).
Niestety nie wiem co i jak , bo SVOD3 w teście klawiatury pokazuje pełno zwarć.
Obrazek
Naciśnięcie PWRBTN nie daje zwierania dwóch konkretnych linii.
Albo mam uszkodzoną klawiaturę , albo jest jakaś "dziwnawa" , rezystancyjna.
Sama płyta u mnie pobiera 39mA przy 12V i wsakuje na ten prąd po 2 sekundach od włączenia bez klawiatury.
Z klawiaturą mam autostart i wyłączenie po 4 sekundach , prąd 39mA i brak reakcji na PWRBTN.
Palmrest w Bydgoszczy kosztuje 100EUR.
Podobno TONGFANG to siostrzany produkt.
Sam produkt to "badziewie" w mojej opinii.

#5 Re: PEAQ Slim S130 jak włączyć?  [ROZWIĄZANY]

przez ADAMK101 13 listopada 2019, 08:10
Obrazek
Płytę możemy uruchomić bez klawiaturki zwierając punkty pokazane na foto.
U mnie pozwierana bez przyczyny klawiatura(nie była zalana) blokowała start płyty.
Palmreścik w serwisie polskim 400PLN .

Re: PEAQ Slim S130 jak włączyć?  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 13 listopada 2019, 08:10