• Regeneracja baterii do HP G62

#1 Regeneracja baterii do HP G62

przez Piotr160292 15 listopada 2019, 20:49
Witam, mam taki problem z baterią do HP G62. Jest to bateria MU06 10,8V/47Wh wykonana na chipie BQ20Z75. Laptopa dostałem od mojego
znajomego który powiedział, że bardzo długo leżał. Bateria na ogniwach
miała od 2,3 do 2,4V. Pomyślałem, że tragedii mega nie ma, może coś tam
będzie trzymać(na moje potrzeby 40 minut byłby zadowalajacym sukcesem),
więc złożyłem ją, podłączyłem do laptopa i pod ładowarkę. Po podłączeniu
ładowarki, kontrolka bodaj 5 razy zapaliła się przemiennie na biało i
pomarańczowo, po czym zapaliła się na stałe na pomarańczowo. Włączyłem
laptopa , zobaczyłem że baria się ładuje(Windows po najechaniu na ikonkę
baterii pokazał podłączona, ładuje pozostało 0%.Pomyślałem że to 0% może przez to że napięcie jest za niskie i warto poczekać, wyłączyłem laptopa i
zostawię go wył. pod ładowarką na na 4h i zobaczę co będzie. Po około 4h napięcie spadło do
przedziału od 1,3 do 1,5V, więc domyślam się, że pacjent niestety z
zadniebdania okresowego doładowywania zszedł i trzeba wymienić pakiet.
Teraz rodzi się pytanie - czy Waszym zdaniem zda egzamin
podłożenie nowego pakietu w drugiej kolejności odpięcie starego żeby na
zablokować BMS'a , potem skalibrować zgodnie z instrukcją poprzez laptopa
baterię(sprawdziłem na str. HP, jest taka możliwość, ponieważ opisują jak to zrobić), czy jednak trzeba
podpinać się stosownym adapterem i z jego poziomu wykonać kalibrację plus
reset BMS? Przepraszam za takie banalne może pytanie, ale po prostu nie
mam doświadczenia w regerenecji baterii laptopowych .Szukałem w sieci info
na ten temat to raz czytałem że przy wymianie trzeba resetować eprom i
skalibrować spod stosownego adaptera, raz że nie ma potrzeby resetować
epromu, o ile bateria pozwala się ładować, nie ma komunikatu podłączana nie ładuje pod Windowsem, ale trzeba odłączyć pakiet dopiero po przyłączeniu nowego żeby BMS nie stracił zasilania, bo się zablokuje wtedy.
Czy tego typu adapter:
https://pl.aliexpress.com/item/32951276 ... b201603_55
da radę czy lepiej darować sobie? biorąc pod uwagę że mam u siebie trochę
laptopów, myślę że biorąc pod uwagę ceny nowych baterii i koszt
regenracji uważam, że tyle jak się sprawdzi warto byłoby zainwestować i
samemu temat ogarnąć jeżeli reset by się okazał konieczny, ponieważ jakby nie patrzeć jak mi w 4 laptopach przyjdzie zregenerować baterię to się zwróci w momencie kiedy trzeba 120-150 zl. za nówkę dać, że nie wspomnę o tym, że adapter zostanie na całe życie i mogę go sobie spłacić poprzez odpłatne ogarnięcie baterii po znajomych. Czytałem w
internecie opinie, że adaptery z ali na tym chipie robią robotę, ale zasłyszałem też opinię, że trzeba uważać , ponieważ nie każdy z Alliexpress działa, więc można się wpakować na minę. Ewentualnie jeżeli ktoś ma sprawdzony żeby kilku stów nie trzeba było wydawać, również będę wdzięczny za linka.

Re: Regeneracja baterii do HP G62

przez Google Adsense [BOT] 15 listopada 2019, 20:49

#2 Re: Regeneracja baterii do HP G62

przez Piotr160292 19 listopada 2019, 14:03
Widzę, że koledzy tutaj niezbyt skorzy do pomocy są - trudno. Poradziłem sobie koniec końców samemu i nawet jak się okazało nie musiałem nic wymieniać ani resetować. Bateria elegancko już się ładuje na fabrycznym pakiecie, tak więc ograniczę się póki co do 100%, naładowania i weryfikacji napięć po naładowaniu. Jak nie spełni moich oczekiwań to ew. wymienię te najbardziej odstające napięciowo i zobaczę co z tego wyniknie.

Re: Regeneracja baterii do HP G62

przez Google Adsense [BOT] 19 listopada 2019, 14:03