• Zasada działania przetwornicy

#1 Zasada działania przetwornicy

от Usunięty Użytkownik 21259 28 Ноябрь 2019, 13:37
Dzień dobry,

Proszę o pomoc w jeden kwestii:
Изображение
Dlaczego po usunieciu cewki PL601 lub PL602 lub któregoś z górnych kluczy znika napięcie na bramkach kluczy a tym samym fazy 3/5c?

Chodzi mi o to, że mam płytę gdzie sterownik jest zasilany 19v, EN1, EN2 obecne, 3/5v nisko-prądowe działają, a na bramkach nie ma napięcia przez co brak wysoko-prądowych 3/5v .
Rezystancje na wszystkich pinach sterownika są prawidłowe oraz na wszystkich kluczach pomiędzy D-S,D-G,G-S

Teraz już wiem, że uszkodzony był jeden z kluczy pomimo, że nie były one zwarte ale bez podmiany ich nie wiem jak mógłbym to sprawdzić.

Teraz na wymienionych kluczach płyta działa prawidłowo, ale nadal nie wiem dlaczego po wylutowaniu cewek lub kluczy brak jest sterowania bramkami kluczy oraz dlaczego sterownik się grzeje.

Z góry dziękuję za wyjaśnienia.

Pozdrawiam

Re: Zasada działania przetwornicy

от Google Adsense [BOT] 28 Ноябрь 2019, 13:37

#2 Re: Zasada działania przetwornicy  [РЕШЕНО]

от Vogelek23 28 Ноябрь 2019, 21:31
blady313 писал(а):Dlaczego po usunieciu cewki PL601 lub PL602 lub któregoś z górnych kluczy znika napięcie na bramkach kluczy a tym samym fazy 3/5c?
To tak, jak byś się spytał, dlaczego po usunięciu rozrusznika z samochodu nie możesz odpalić silnika. Przede wszystkim to cewka indukcyjna jest "sercem" całej przetwornicy, więc bez cewki nie ma mowy o magazynowaniu energii, potrzebnej do zasilania obwodów wyjściowych. Klucze (a już zwłaszcza górny) pełnią także swoją rolę w produkowaniu napięcia - to włączanie i wyłączanie górnego klucza wprowadza cewkę w stan samoindukcji, które to zjawisko jest wykorzystywane do produkowania napięć wyjściowych. Dolny klucz ma za zadanie zmniejszyć rezystancję wewnętrzną obwodu (a tym samym moc strat oraz skuteczność całego obwodu) podczas drugiej fazy pracy przetwornicy. Masz to szczegółowo opisane tutaj: sic632-opis-dzialania-ukladu-t56646.html - nie rozumiem, dlaczego nie poszukałeś samodzielnie, zanim zadałeś pytanie.

#3 Re: Zasada działania przetwornicy

от Usunięty Użytkownik 21259 28 Ноябрь 2019, 22:57
Czetam ten post jakiś czas temu ale niczego nie zrozumiałem. Od tamtego czasu intensywnie uczę się elektroniki i teraz po przeczytaniu wszystko stało się jasne. Dziękuję raz jeszcze i przepraszam

Re: Zasada działania przetwornicy

от Google Adsense [BOT] 28 Ноябрь 2019, 22:57