• "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.

#1 "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.

przez Kiba 5 grudnia 2019, 10:15
Witam , mam na płycie uszkodzony mosfet 6404a . Tranzystor spalił się na obudowie widać uszkodzenia. Mosfet który jest obok podczas prób odlutowania ładnie się rusza można zdjąć go bez problemu, ten uszkodzony natomiast nawet nie drgnie. Próbowałem stacją hot air, próbowałem na jovy i niestety pomysłów brak. Czy ktoś ma doświadczenie z takimi elementami aby usunąć je w taki sposób aby nie uszkodzić laminatu albo zrobić to w jak najmniejszym stopniu?
Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Re: "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.

przez Google Adsense [BOT] 5 grudnia 2019, 10:15

#2 Re: "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.

przez Vogelek23 5 grudnia 2019, 12:15
Wstaw zdjęcie tego elementu (zrobione pod kątem). W skrajnym przypadku będziesz musiał wypiłować go precyzyjną szlifierką (Dremel itp.) lub CNC, jeśli dysponujesz.

#3 Re: "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.

przez Kiba 5 grudnia 2019, 12:24
Obrazek
Muszę się w takim razie zaopatrzyć w taki sprzęt :) Dziękuję ci za radę o tym nie pomyślałem.

#4 Re: "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 6 grudnia 2019, 17:26
Ten tranzystor jest istotnie przyspawany do miedzi (przez powstały wskutek uszkodzenia elementu łuk elektryczny), czyli jest to ten skrajny przypadek, gdzie trzeba użyć szlifierki.

Re: "Wspawany" element po zwarciu problem z wylutowaniem. Prośba o pomoc.  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2019, 17:26