• DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać pełny model nośnika oraz skrótowy opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis problemu, co zostało zrobione, wyniki tych działań oraz sformułowane zapytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

przez matrixmm 1 grudnia 2019, 18:08
Miałem uszkodzony dysk zewnętrzny. Sklonowałem go posektorowo na inny dysk.
Odpalam DMDE i otwieram partycję. Widzę wszystkie pliki i prawidłową strukturę katalogów jednak gdy chcę zapisać partycję dostaję komunikat: boot sector is not found or incorrect/incompatible. Partition will be detected as not formatted. Oczywiście mogę zgrać wszystko ale to 3Gb danych i wolałbym po prostu odtworzyć partycję. Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów naprowadzi mnie jak to ogarnąć?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Obrazek

Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

przez Google Adsense [BOT] 1 grudnia 2019, 18:08

#2 Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

przez arvika 23 grudnia 2019, 22:36
Na jednym dysku masz zwykły sektor 512b, a na drugim 4K.

#3 Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

przez matrixmm 23 grudnia 2019, 22:45
Aha :). Czy to oznacza, że jedynym wyjściem jest zgrywanie całości na inny dysk? Czy jakoś mogę temu zaradzić? Trochę tego jeszcze nie rozumiem. :(
Znaczy rozumiem na czym polega wielkość sektora ale nie potrafię jeszcze tego ogarnąć myślowo :(
Czy jak go sklonuję na dysk który ma sektory 4K to rozwiąże problem?

Update:

Teraz sprawdziłem dokładnie. Dysk źródłowy to ST3000DM001. Na stronie producenta znalazłem informację, że dostarczany jest zarówno z sektorem 512 jak i 4K (znaczy 512 emulowane). Natomiast dysk na który go sklonowałem to WD40EFRX . Ze specyfikacji wynika, że dysk ma sektor 4K.
Co więc zrobiłem nie tak?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

#4 Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

przez arvika 24 grudnia 2019, 16:15
Adresacja LBN będzie błędna dla różnej wielkości sektora. Jest do tego trochę narzedzi, np. HDclone lub inne. Poczytaj w sieci.

Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

przez Google Adsense [BOT] 24 grudnia 2019, 16:15
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).