• DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь полное обозначение носителя данных и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать расширенное описание неисправности, что было проверено, выводы и вопрос.
  3. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на одну тему.
  4. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного носителя данных. Вы должны создавать отдельные темы для каждого носителя данных.
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).

#1 DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

от matrixmm 1 Декабрь 2019, 18:08
Miałem uszkodzony dysk zewnętrzny. Sklonowałem go posektorowo na inny dysk.
Odpalam DMDE i otwieram partycję. Widzę wszystkie pliki i prawidłową strukturę katalogów jednak gdy chcę zapisać partycję dostaję komunikat: boot sector is not found or incorrect/incompatible. Partition will be detected as not formatted. Oczywiście mogę zgrać wszystko ale to 3Gb danych i wolałbym po prostu odtworzyć partycję. Może ktoś z bardziej doświadczonych kolegów naprowadzi mnie jak to ogarnąć?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Изображение

Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

от Google Adsense [BOT] 1 Декабрь 2019, 18:08

#2 Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

от arvika 23 Декабрь 2019, 22:36
Na jednym dysku masz zwykły sektor 512b, a na drugim 4K.

#3 Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

от matrixmm 23 Декабрь 2019, 22:45
Aha :). Czy to oznacza, że jedynym wyjściem jest zgrywanie całości na inny dysk? Czy jakoś mogę temu zaradzić? Trochę tego jeszcze nie rozumiem. :(
Znaczy rozumiem na czym polega wielkość sektora ale nie potrafię jeszcze tego ogarnąć myślowo :(
Czy jak go sklonuję na dysk który ma sektory 4K to rozwiąże problem?

Update:

Teraz sprawdziłem dokładnie. Dysk źródłowy to ST3000DM001. Na stronie producenta znalazłem informację, że dostarczany jest zarówno z sektorem 512 jak i 4K (znaczy 512 emulowane). Natomiast dysk na który go sklonowałem to WD40EFRX . Ze specyfikacji wynika, że dysk ma sektor 4K.
Co więc zrobiłem nie tak?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

#4 Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

от arvika 24 Декабрь 2019, 16:15
Adresacja LBN będzie błędna dla różnej wielkości sektora. Jest do tego trochę narzedzi, np. HDclone lub inne. Poczytaj w sieci.

Re: DMDE boot sector is not found or incorrect/incompatible.

от Google Adsense [BOT] 24 Декабрь 2019, 16:15
Эта тема помечена как АРХИВНАЯ. Oтвечайте только если ваше сообщение содержит решение проблемы (Условия и Положения, c. 12.1).