• HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Sokon 6 Січня 2020, 13:44
Witam,
Na wstępie napiszę, że znalazłem na forum kilka podobnych tematów ale problem nie był rozwiązany...
Potrzebuję uzupełnić dane DMI w notebooku Elitebook 8570w.
NbDmiFit (podobno wersja 2.06 obsługuje ten model) ustawia datę i odsyła do uzupełnienia parametrów DMI przez WnDmiFit. I tu zaczyna się problem - dane nie są zapisywane w BIOSie. Przetestowałem już wszystkie dostępne wersje programu i zawsze jest to samo...
Czy zna ktoś jakiś sposób jak w tym modelu uzupełnić te dane??

Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Google Adsense [BOT] 6 Січня 2020, 13:44

#2 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Type5 6 Січня 2020, 22:49
Aby zadziałało narzędzie WnDmiFit musi być odblokowany MPM,
po 10 uruchomieniach laptopa MPM automatycznie blokuje się.
Aby odblokować MPM najlepiej na nowo przeprogramować BIOS.
W tym modelu seriale uzupełnisz tylko spod Windows przez WnDmiFit.
Tutaj podobny temat:
hp-elitebook-8570p-which-tool-to-edit-the-bios-data-t55242.html?hilit=hp%20dmi%20tool

#3 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Sokon 6 Січня 2020, 23:05
Czytałem tamten temat ale także pozostał nierozwiązany...
MPM mam odblokowany za pomocą pliku SMC.bin i uruchomienia komputera z wciśniętym Win + strzałki w górę i w dół.
WnDmiFit próbowałem już we wszystkich możliwych wersjach i za każdym razem po kliknięciu "commit" dostaję informację o sukcesie zapisu a mimo to nic się nie zapisuje ani nie generuje się UUID...

#4 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Type5 6 Січня 2020, 23:07
Spróbuj na innym wsadzie BIOS.

#5 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Sokon 6 Січня 2020, 23:11
Próbowałem już na 2 róznych. Jeden najnowszy ze strony HP i jeden gdzieś zassany z sieci.

#6 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Type5 6 Січня 2020, 23:28
Możesz wpisać seriale ręcznie lub przekopiować z oryginalnego wsadu w programie HxD,
seriale mogą występować w kilku miejscach i trzeba je wszystkie podmienić.

#7 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Sokon 6 Січня 2020, 23:48
Niestety notebook trafił do mnie już w takim stanie, prawdopodobnie ktoś wgrał czysty bios i sobie nie poradził z uzupełnieniem danych DMI, więc nie ma oryginału wsadu, a nie mam pojęcia w których miejscach eepromu są zapisywane te dane...

#8 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

adam4333 7 Січня 2020, 00:21
Na twoim miejscu wgrał bym BIOS z danymi DMI odczytał jej pod Windows później poszukał tych danych pod edytorem hex i podmienił na swoje o ile nie są szyfrowane powinno pójść gładko. Jeśli nie masz żadnego BIOS z danym DMI możesz założyć temat w stosownym dziale ale w pierwszej kolejności przetestuj ten który jest zamieszczony na forum.

#9 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Sokon 7 Січня 2020, 15:42
Dzięki za podpowiedzi. Pomógł dopiero czwarty pobrany wsad i programowanie programatorem.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie:
Co się będzie działo jeśli nie zmienię danych DMI na właściwe tylko zostawię takie jak były w pobranym wsadzie??

#10 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL  [РІШЕНО]

Type5 7 Січня 2020, 17:07
Sokon написав:Co się będzie działo jeśli nie zmienię danych DMI na właściwe tylko zostawię takie jak były w pobranym wsadzie??

Nic, tylko numery w BIOSie nie będą pokrywać się z tymi na nalepce na spodniej stronie obudowy.
Jeśli ktoś na przykład wymienił płytę główną w laptopie, to wcale nie musi wpisywać numerów do BIOSu, żeby zgadzały się z tymi na obudowie.
Chyba, że chodzi o serial Windows, może się nie aktywować, jeśli był na innym komputerze.

#11 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Sokon 7 Січня 2020, 17:19
Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Google Adsense [BOT] 7 Січня 2020, 17:19

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість