• HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
  2. Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
  3. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
  4. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  5. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.

#1 HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Sokon 6 stycznia 2020, 13:44
Witam,
Na wstępie napiszę, że znalazłem na forum kilka podobnych tematów ale problem nie był rozwiązany...
Potrzebuję uzupełnić dane DMI w notebooku Elitebook 8570w.
NbDmiFit (podobno wersja 2.06 obsługuje ten model) ustawia datę i odsyła do uzupełnienia parametrów DMI przez WnDmiFit. I tu zaczyna się problem - dane nie są zapisywane w BIOSie. Przetestowałem już wszystkie dostępne wersje programu i zawsze jest to samo...
Czy zna ktoś jakiś sposób jak w tym modelu uzupełnić te dane??

Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Google Adsense [BOT] 6 stycznia 2020, 13:44

#2 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Type5 6 stycznia 2020, 22:49
Aby zadziałało narzędzie WnDmiFit musi być odblokowany MPM,
po 10 uruchomieniach laptopa MPM automatycznie blokuje się.
Aby odblokować MPM najlepiej na nowo przeprogramować BIOS.
W tym modelu seriale uzupełnisz tylko spod Windows przez WnDmiFit.
Tutaj podobny temat:
hp-elitebook-8570p-which-tool-to-edit-the-bios-data-t55242.html?hilit=hp%20dmi%20tool

#3 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Sokon 6 stycznia 2020, 23:05
Czytałem tamten temat ale także pozostał nierozwiązany...
MPM mam odblokowany za pomocą pliku SMC.bin i uruchomienia komputera z wciśniętym Win + strzałki w górę i w dół.
WnDmiFit próbowałem już we wszystkich możliwych wersjach i za każdym razem po kliknięciu "commit" dostaję informację o sukcesie zapisu a mimo to nic się nie zapisuje ani nie generuje się UUID...

#4 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Type5 6 stycznia 2020, 23:07
Spróbuj na innym wsadzie BIOS.

#5 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Sokon 6 stycznia 2020, 23:11
Próbowałem już na 2 róznych. Jeden najnowszy ze strony HP i jeden gdzieś zassany z sieci.

#6 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Type5 6 stycznia 2020, 23:28
Możesz wpisać seriale ręcznie lub przekopiować z oryginalnego wsadu w programie HxD,
seriale mogą występować w kilku miejscach i trzeba je wszystkie podmienić.

#7 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Sokon 6 stycznia 2020, 23:48
Niestety notebook trafił do mnie już w takim stanie, prawdopodobnie ktoś wgrał czysty bios i sobie nie poradził z uzupełnieniem danych DMI, więc nie ma oryginału wsadu, a nie mam pojęcia w których miejscach eepromu są zapisywane te dane...

#8 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez adam4333 7 stycznia 2020, 00:21
Na twoim miejscu wgrał bym BIOS z danymi DMI odczytał jej pod Windows później poszukał tych danych pod edytorem hex i podmienił na swoje o ile nie są szyfrowane powinno pójść gładko. Jeśli nie masz żadnego BIOS z danym DMI możesz założyć temat w stosownym dziale ale w pierwszej kolejności przetestuj ten który jest zamieszczony na forum.

#9 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Sokon 7 stycznia 2020, 15:42
Dzięki za podpowiedzi. Pomógł dopiero czwarty pobrany wsad i programowanie programatorem.
Mam tylko jeszcze jedno pytanie:
Co się będzie działo jeśli nie zmienię danych DMI na właściwe tylko zostawię takie jak były w pobranym wsadzie??

#10 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL  [ROZWIĄZANY]

przez Type5 7 stycznia 2020, 17:07
Sokon napisał(a):Co się będzie działo jeśli nie zmienię danych DMI na właściwe tylko zostawię takie jak były w pobranym wsadzie??

Nic, tylko numery w BIOSie nie będą pokrywać się z tymi na nalepce na spodniej stronie obudowy.
Jeśli ktoś na przykład wymienił płytę główną w laptopie, to wcale nie musi wpisywać numerów do BIOSu, żeby zgadzały się z tymi na obudowie.
Chyba, że chodzi o serial Windows, może się nie aktywować, jeśli był na innym komputerze.

#11 Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Sokon 7 stycznia 2020, 17:19
Dziękuję bardzo za podpowiedzi.

Re: HP Elitebook 8570w - DMI TOOL

przez Google Adsense [BOT] 7 stycznia 2020, 17:19