Jeśli zwarcia nie ma, ustawiamy ograniczenie prądu w zasilaczu na 200mA i zwieramy dreny PQ8 i PQ9 - jeśli zasilacz wykryje przeciążenie, stosujemy "próbę zwarciową" jak w poprzednim przypadku.
Jeśli po zwarciu drenów (PQ8 i PQ9) prąd ustala się na poziomie nie większym niż 80mA, przyczyną jest zwykle uszkodzenie jednego z tych tranzystorów (upływność złącza G-S) bądź nieprawidłowe ich sterowanie z detektora napięcia zasilania (prąd w granicach 20-50mA) - w tym przypadku często uszkodzony jest układ ładowania, bądź też - w niektórych platformach - obwód detekcji przeciążenia.
Poproszę o wytłumaczenie mam zewrzeć dreny tak jak zaznaczyłem i wykonać próbę zwarciową ?
Obecnie mam płytę COMPAL LA-5141P REV 1.0 , płytę przeznaczyłem na straty stąd specjalnie uszkodziłem tranzystor wejściowy by zobaczyć naocznie w ramach działań edukacyjnych czy faktycznie uda mi się wykryć przebicie złącza bramka - źródło obserwując wielkość prądu na zasilaczu serwisowym i porównując z tym co w materiale edukacyjnym , niestety nie udało mi się pobór prądu wynosi 0 mA ,podając w gałąź B+ 19 V .
W tej płycie na wejściu zastosowany jest tylko jeden tranzystor zwarłem więc dren i źródło podając 19 V oto schemat :
tylko w tym przypadku układ detekcji zasilania nie dostaje napięcia VIN gdyż uniemożliwia to dioda , czy mam zmostkować przed diodą do drenu ? czy tu mam się dopatrywać przyczyny nie udanego eksperymentu?
układ detekcji w tej płycie:
Pozdrawiam Dawid