• Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez mariners 17 stycznia 2020, 20:23
Witam, mam taki mały problem.
Potrzebuje w firmie uruchomić serwer z 64GB ramu na 128GB.

Płyta:
Gigabyte Aorus Gaming 5
Pamięci Corsair Venfeance 4x32GB DDR4 2666
Windows Server 2016 Standard.

Bios płyty został uaktualniony do wersji F15a która jest dostępna na stronie producenta.
Kilka razy komputer się odpalił w biosie było widać 128GB ramu, jednak w systemie już był 128GB (dostępne 64GB).
Aktualnie jest tak że komputer powyżej 64GB nie uruchamia się pozostaje kod błedu 20 - jak doczytałem problem z RAM

Na tej stronie opisane jest że chipset Z370 powinien obsługiwać 128GB Ram po małej poprawce w kodzie bios.
https://www.win-raid.com/t5086f16-Make- ... B-RAM.html

Zrobiłem tak na wsadzie F15a, jednak podczas próby aktualizacji z poziomu Q-Flash wyrzuca bład pliku.
Chyba że coś źle robię.

Pewnie wiąże się z programowaniem kości przez programator, nie jestem pewien czy mój przestarzały programator EZP2010 da radę tą kość zaprogramować.

Proszę o jakieś wskazówki.

Re: Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez Google Adsense [BOT] 17 stycznia 2020, 20:23

#2 Re: Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez mariners 22 stycznia 2020, 22:13
Nikt nie jest w stanie pomóc?

#3 Re: Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez xamledyD 23 stycznia 2020, 11:12
Witam.
--- EDYTOWAŁEM POST ---
Podaj oznaczenie kości BIOS. Jeśli jest to np. MX25L12873F to EZP2010 obsłuży kość i wykryje jako MX25L12805D.
Zakładam że system na pewno jest w wersji Standard (wersja Essentials ma limit obsługi RAM do 64 GB).
Pozdrawiam

#4 Re: Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez mariners 25 stycznia 2020, 18:07
Kość odczytało zmiany w kodzie zrobione jednak płyta powyżej 64GB dalej nie startuje.
Na tamtej stronie coś napisane jest o "Set HAP bit of Intel ME in Flash Descriptor." tylko ja nie wiem jak się za to zabrać jest ktoś wstanie mi podpowiedzieć?

#5 Re: Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez xamledyD 25 stycznia 2020, 19:41
Bit HAP można przestawić korzystając ze skryptu w Pythonie: https://github.com/corna/me_cleaner
Proces opisany jest w pliku PDF w załączniku ( na przykładzie laptopa Lenovo ThinkPad T560, ale sama procedura może być stosowana w wielu innych sprzętach).

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Re: Gigabyte Aorus Gaming 5 - problem z ram

przez Google Adsense [BOT] 25 stycznia 2020, 19:41
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).