#1 Amplituner NAD C 320 brak dźwięku, napięcie na wyjściu jednego kanału.
by TripleH • 21 January 2020, 15:44
Trafił do mnie rzeczony amplituner. Niestety z utknąłem podczas naprawy i proszę o pomoc bardziej doświadczonych kolegów.
Z opisu klienta wynikało, że jeden kanał przestał grać, czasami załączał się po rozgrzaniu, a później przestał grać w ogóle. Po otwarciu okazało się, że ktoś próbował przelutować zimne luty, ale chyba kolbą do miedzi i narobił niezłego bałaganu. Poprawiłem luty, odbudowałem ścieżki i wymieniłem ewidentnie uszkodzone elementy tzn:
-kondensatory: C216, C116, C26, C211, C210, C25, C15, C110, C111, C16
-rezystory: R230, R219, R213
- tranzystor: Q28
Na chwilę obecną stan jest taki, że na wyjściu kanału lewego mam +5V. Amplituner włącza się, ale po chwili zabezpiecza się i odcina przekaźnikiem wyjścia kanałów.
Próbując wyśledzić skąd te +5V doszedłem do nieprawidłowych napięć w okolicach IC21.
Katoda +10V
Anoda +5V
Ref +7,5V
Wg schematu na katodzie IC21 powinno być 0V.
Nie mogę rozgryźć tego schematu, brakuje jednak wiedzy. Czy ktoś mógłby pomóc?
Serwisówka jest ogólnie dostępna w internecie, ale jeśli jest taka potrzeba mogę wrzucić na forum.
Z opisu klienta wynikało, że jeden kanał przestał grać, czasami załączał się po rozgrzaniu, a później przestał grać w ogóle. Po otwarciu okazało się, że ktoś próbował przelutować zimne luty, ale chyba kolbą do miedzi i narobił niezłego bałaganu. Poprawiłem luty, odbudowałem ścieżki i wymieniłem ewidentnie uszkodzone elementy tzn:
-kondensatory: C216, C116, C26, C211, C210, C25, C15, C110, C111, C16
-rezystory: R230, R219, R213
- tranzystor: Q28
Na chwilę obecną stan jest taki, że na wyjściu kanału lewego mam +5V. Amplituner włącza się, ale po chwili zabezpiecza się i odcina przekaźnikiem wyjścia kanałów.
Próbując wyśledzić skąd te +5V doszedłem do nieprawidłowych napięć w okolicach IC21.
Katoda +10V
Anoda +5V
Ref +7,5V
Wg schematu na katodzie IC21 powinno być 0V.
Nie mogę rozgryźć tego schematu, brakuje jednak wiedzy. Czy ktoś mógłby pomóc?
Serwisówka jest ogólnie dostępna w internecie, ale jeśli jest taka potrzeba mogę wrzucić na forum.